Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Καστοριά εξαιτίας της ρύπανσης της πολύπαθης λίμνης, την ώρα που πολίτες και μέλη περιβαλλοντικής οργάνωσης συνεχίζουν να κρεμούν καθημερινά λευκές κορδέλες με τα ονόματά τους στην είσοδο της νομαρχίας, διαμαρτυρόμενοι για το τοξικό φυτοπλαγκτόν που την έχει κατακλύσει.
Από την πλευρά της η νομαρχία Καστοριάς προχωρεί τις διαδικασίες για την υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, που εκπόνησε η Αναπτυξιακή Κοζάνης, το οποίο μάλιστα παρουσίασαν χθες εκπρόσωποι του νομού σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής και βουλευτή Καστοριάς Φ. Πετσάλνικου.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των επιστημόνων του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, που επί 20 χρόνια μελετούν την ποιότητα των υδάτων της λίμνης και δεν ζητήθηκε καν η γνώμη τους.
Με ανακοίνωσή του το Τμήμα κάνει λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης, που θα οξύνει αντί να περιορίσει τα προβλήματα της λίμνης.
«Σχέδια αποκατάστασης που δεν βασίζονται στην επιστημονική γνώση δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Μ. Αρσενάκης, ο οποίος προτείνει τη σύσταση ομάδας εργασίας από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές που θα γνωμοδοτεί πριν από κάθε σχέδιο σωτηρίας και κάθε νέα χρηματοδότηση.
«Βλέπουμε με λύπη να προωθείται πολύ γρήγορα και πρόχειρα ένα σχέδιο σωτηρίας που δεν φαίνεται να έχει την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων, ενώ πρόκειται για την καλύτερα μελετημένη λίμνη της Ελλάδας», είπε στο «Εθνος» η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας, Μ. Μουστάκα.
Οι επιστήμονες καταλογίζουν, μεταξύ άλλων, άστοχες και λανθασμένες παρεμβάσεις «σωτηρίας» της λίμνης στο παρελθόν, που είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως ο εμπλουτισμός της με πλαγκτοφάγα ψάρια που κατανάλωσαν το ζωοπλαγκτόν αφήνοντας το φυτοπλαγκτόν, καθώς και η κοπή βυθισμένων μακρόφυτων που συνετέλεσαν στον ευτροφισμό της λίμνης.
Πέρα από την ανάθεση του σχεδίου σε μια αναπτυξιακή εταιρεία χωρίς εξειδικευμένη επιστημονική γνώση, οι βιολόγοι σχολιάζουν σκωπτικά και την υπογραφή σύμβασης, ύψους 45.000 ευρώ, με το ΙΓΜΕ για την ανάλυση του ιζήματος, του νερού και της υγείας των ψαριών.
πηγή: Έθνος