Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του York επιχειρούν ένα εντυπωσιακό πείραμα προκειμένου να μελετήσουν την επικοινωνία των μυρμηγκιών καθώς και τη δομή των μυρμηγκοφωλιών.
Το τριετές πρότζεκτ, κατά το οποίο θα τοποθετηθούν ραδιοδέκτες στα μυρμήγκια, πραγματοποιείται στο Εθνικό Πάρκο του Ντερμπισάιρ που βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 μυρμηγκοφωλιές με περισσότερα από 50 εκατομμύρια «εργάτες».
Για τις ανάγκες του πειράματος θα χρησιμοποιηθούν 1000 ραδιοδέκτες ενός χιλιοστού, ενώ η τοποθέτηση του τσιπ σε κάθε μυρμήγκι, διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα.
Ο καθηγητής βιολογίας Σάμουελ Έλις δήλωσε «Μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε πώς ακριβώς επικοινωνούν μεταξύ τους τα μυρμήγκια, αλλά και πώς ταξιδεύουν τόσο μέσα σε ένα αχανές δίκτυο φωλιών, όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον τους» και πρόσθεσε: «Τα μικροτσίπ παίζουν τον ρόλο ενός γραμμικού κώδικα προσδίδοντας ξεχωριστή ταυτότητα σε κάθε μυρμήγκι. Κάθε μυρμήγκι ξεχωριστά μπορεί να μη διακρίνεται για την εξυπνάδα του, αλλά αποτελεί μέρος ενός έξυπνου και αποδοτικού συστήματος».