Την εικόνα της πρέπει να φτιάξει η φώκια της Χαβάης, πρώτη ξαδέλφη της Μεσογειακής φώκιας, αν θέλει να επιβιώσει.
Πιο συγκεκριμένα, οι ψαράδες κατηγορούν τις γλυκύτατες φώκιες ότι κλέβουν τα αλιεύματά τους, ενώ άλλοι λένε καταβροχθίζουν τεράστιες ποσότητες ψαριών με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ο πληθυσμός τους.
Ορισμένοι νομίζουν ότι οι φώκιες ταξιδεύουν σε τεράστια κοπάδια, κάτι που είναι δύσκολο αφού στα κύρια νησιά της Χαβάης έχουν απομείνει μόνο 200, ενώ άλλοι λένε ότι κάθε φώκια τρώει πάνω από 250 κιλά ψάρια ημερησίως, πράγμα αδύνατο αφού το βάρος της δεν ξεπερνά τα 220 κιλά.
Για να λυθεί η παρεξήγηση η κυβέρνηση της Χαβάης ανέθεσε σε θαλάσσιους επιστήμονες να εμφυτεύσουν κάμερες στην πλάτη των θηλαστικών. Εκτιμάται ότι το βίντεο θα πείσει τους ψαράδες ότι οι φώκιες δεν απειλούν τον τρόπο ζωής τους, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και «reality show».
«Με τις κάμερες οι φώκιες θα πουν την ιστορία τους», δήλωσε ο Charles Littnan, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος για τη φώκια της Χαβάης που διεξάγει η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας.
Οι κάμερες αποτελούν την τελευταία προσπάθεια για την προστασία του πληθυσμού των φωκιών που έπεσε στα 1.100 άτομα στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού γύρω από τη Χαβάη.
Η φώκια της Χαβάης τα τελευταία 50 με 100 χρόνια οδεύει προς την εξαφάνιση και οι μαζικές θανατώσεις των θηλαστικών λόγω της «κακής φήμης» που τα ακολουθεί εντείνουν το πρόβλημα.
Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά κακοποίησης φωκιών. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση ενός εφήβου που τον Ιανουάριο συνελήφθη να πετά πέτρες σε καταφύγιο άγριας ζωής.
Τελικά ο νεαρός τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο 1.000 δολαρίων και 80 ώρες κοινωφελούς εργασίας για την παρενόχληση φώκιας.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα βίντεο θα αποκαταστήσουν την αλήθεια για τα θηλαστικά, καθώς το εχθρικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί βασίζεται στην έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης.
Πηγή: econews.gr