Την ανάπτυξη των εντόμων διευκόλυνε η ατμόσφαιρα της Γης πριν από 300 εκατ. χρόνια, καθώς ήταν πλούσια σε οξυγόνο (περίπου 30% του αέρα). Τα γιγάντια έντομα, μερικά μεγάλα όσο τα σημερινά γεράκια επικρατούσαν στους προϊστορικούς ουρανούς του πλανήτη μας, μέχρι να εμφανιστούν τα πουλιά πριν από περίπου 150 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της ύστερης Ανθρακοφόρου και της πρώιμης Πέρμιας περιόδου περνούσαν στον ουρανό τεράστια έντομα, όπως οι λιβελλούλες, με άνοιγμα φτερών έως 70 εκατοστά. Σύμφωνα με τους ερευνητές η αυξημένη εισροή οξυγόνου τροφοδοτούσε ένα πιο έντονο μεταβολισμό και συνεπώς την μεγέθυνση του σώματός τους.
Οι ερευνητές, για να οδηγηθούν σε αυτά τα συμπεράσματα, μελέτησαν περίπου 10.500 έντομα, των οποίων έχουν βρεθεί απολιθώματα ηλικίας έως 320 εκατ. ετών. Παράλληλα συσχέτισαν το μέγεθος των εντόμων με την μεταβαλλόμενη ποσότητα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα και διαπίστωσαν ότι αυτά τα δύο μεγέθη σχετίζονταν στενά κατά την περίοδο των εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών που κράτησε η εξέλιξη των εντόμων.
Τα έντομα, προκειμένου να κάνουν πιο γρήγορες μανούβρες στον αέρα και έτσι να επιβιώσουν καλύτερα, έγιναν σταδιακά όλο και μικρότερα. Μία περίοδος έντονης σμίκρυνσης των εντόμων έλαβε χώρα στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, πριν από 90 έως 65 εκατ. χρόνια, καθώς τότε εντεινόταν η εξέλιξη και ο πολλαπλασιασμός των πουλιών, αλλά και των νυχτερίδων.