Μέσω μαγνητικών τομογραφιών οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν και να κατανοούν τον «εσωτερικό κόσμο» των σκυλιών και ουσιαστικά, εμείς, τα αφεντικά, να μαθαίνουμε τι σκέφτονται αυτά για εμάς.
«Ευελπιστούμε πως η έρευνα μας θα ανοίξει μια νέα πόρτα για την επικοινωνία μεταξύ των δύο ειδών. Θέλουμε να κατανοήσουμε αυτή την ιδιαίτερη σχέση από τη σκοπιά του σκύλου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Gregory Berns, από το Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Επιστήμης δημοσίευσε τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος, παρουσιάζοντας την αντίδραση των σκύλων στις χειρονομίες των αφεντικών τους.
«Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την ιδιαίτερη προσοχή που καταβάλλουν οι σκύλοι στις ανθρώπινες χειρονομίες. Επιπλέον, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ψυχολογία των ζώων», συνεχίζει ο Berns.
Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί τα συναισθήματα που ενδέχεται να νοιώθει ένας σκύλος – ή αν μπορεί να διαισθανθεί τη λύπη ή τη χαρά του αφεντικού του. Περαιτέρω μελέτες στοχεύουν σ’ αυτή τη διερεύνηση.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο σκύλος αποτελεί το πρώτο εξημερωμένο είδος, πηγαίνοντας πίσω τουλάχιστον 10.000 χρόνια, ακόμη και 30.000, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις», συνεχίζει ο επικεφαλής της έρευνας.
«Ο εγκέφαλος του σκύλου αντιπροσωπεύει επάξια την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ του ανθρώπου και των ζώων. Είναι πιθανό ότι τα σκυλιά έχουν επηρεάσει ακόμα και την ανθρώπινη εξέλιξη. Όσοι αποφάσισαν να πάρουν ένα σκυλί στο σπίτι ή το χωριό τους έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Απέκτησαν ένα νέο κομμάτι του αυτού τους», δηλώνει ο Berns.
Στην έρευνα συμμετείχαν δύο σκυλιά, ένα κυνηγόσκυλο, δύο ετών, και ένα κόλλεϊ, τριών ετών. Αμφότερα είχαν εκπαιδευθεί για να περπατούν πάνω στο μαγνητικό τομογράφο και οι ερευνητές μέτρησαν τη νευρωνική τους δραστηριότητα.
Στόχος των επιστημόνων ήταν η αποκωδικοποίηση των νοητικών διεργασιών των σκύλων, μέσω της καταγραφής των περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με τα διάφορα ερεθίσματα. Τώρα, ελπίζουν να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Συναισθάνονται οι σκύλοι τη ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου; Κατά πόσο κατανοούν τη γλώσσα μας;