Δυσλειτουργίες και αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας των μυδιών θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας όπως εκτιμούν επιστήμονες που διενεργούν έρευνες στις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού κόλπου.
Παράλληλα, τα αρμόδια όργανα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας- Θράκης αδυνατούν να προβούν σε ελέγχους για τα λύματα που χύνονται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα καθώς η διεύθυνση περιβάλλοντος στελεχώνεται μόλις από 5 άτομα!
Οι επισημάνσεις έγιναν σε ημερίδα για την εφαρμογή δράσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) του Θερμαϊκού Κόλπου, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης στο Θερμαϊκό κόλπο: πιλοτική εφαρμογή στη δυτική παράκτια ζώνη».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ το έργο ξεκίνησε το 2009, είχε προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Μιλώντας στην ημερίδα ο καθηγητής στο τμήμα βιολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Μιχαηλίδης, τόνισε ότι τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές μελέτες στην περιοχή δείχνουν ότι τα μύδια αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού ενώ είναι μικρός και ο δείκτης ευρωστίας τους.
«Προβλέπεται ότι το 2100, με βάση τα κλιματικά μοντέλα, θα έχουμε μεγάλες θνησιμότητες στις οστρακοκαλλιέργειες καθώς θα εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και θα μειώνεται η ικανότητα αντοχής τους, συνδυαστικά πάντα και με την αύξηση των ρύπων» διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης.
Αύξηση κατά 5 εκατοστά της στάθμης της θάλασσας
Παραθέτοντας στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η θερμοκρασία στις περιοχές της Μεσογείου μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050 εάν διπλασιασθούν οι εκπομπές του CO2 και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου.
«Η μέση αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τις παρούσες μελέτες και αναφορές εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,5 βαθμών Κελσίου, ενώ η μέση στάθμη της θάλασσας εκτιμάται ότι θα αυξάνει κατά 5 εκατοστά ανά δεκαετία. Ιδιαίτερα η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί περίπου κατά 50 εκατοστά έως το 2100. Οι θαλάσσιες περιοχές που πρόκειται να πληγούν ιδιαίτερα από την αύξηση της θαλάσσιας στάθμης είναι αυτές του Νείλου, της Βενετίας και της Θεσσαλονίκης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην αδυναμία ελέγχων από τη Διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τζόλλας, υπογραμμίζοντας ότι απασχολούνται μόλις 5 υπάλληλοι που σχολάνε στις 2 το μεσημέρι.
«Μετά τις 2μ.μ. δεν υπάρχει περίπτωση να ελεγχθούν αγωγοί που τυχόν ρυπαίνουν το Θερμαϊκό κόλπο ενώ το ελάχιστο προσωπικό είναι εγκλωβισμένο στη γραφειοκρατία και αναγκάζεται να ελέγχει μόνο τις υποβληθείσες μελέτες» διευκρίνισε μιλώντας στην ημερίδα.
Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Παρατηρητηρίου
Για τον μηχαλογόγο μηχανικό, Κωνσταντίνο Γάκη, η δημιουργία Παρατηρητηρίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης Θερμαϊκού Κόλπου, είναι επιβεβλημένη με τη συμμετοχή των 60 και πλέον φορέων που έχουν αντικείμενο το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
Στους στόχους του Παρατηρητηρίου συμπεριέλαβε, σε εισήγησή του στην ημερίδα, τη συστηματική παρακολούθηση των βασικών ποσοτικών και ποιοτικών μεταβλητών της κοινωνικής και οικονομικής δυναμικής, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της παράκτιας ζώνης του κόλπου και την έγκαιρη πρόγνωση των μεταβολών που επέρχονται. Επίσης, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τη συλλογή, έκδοση και διάχυση πληροφοριών, τη δικτύωση και συνεργασία με φορείς που έχουν αντίστοιχους ή συναφείς σκοπούς και την εκπόνηση μελετών και ερευνών που σχετίζονται με τους σκοπούς και στόχους του.
«Στόχος του Παρατηρητηρίου θα πρέπει να είναι και η δημιουργία, συντήρηση, επεξεργασία και ανάλυση Δημόσιας Βάσης Δεδομένων, όπως και η καθιέρωση μεθόδων ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης για σύγκριση, ταξινόμηση και διάδοση στατιστικών και άλλων πληροφοριών που σχετίζονται με την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής», κατέληξε ο κ.Γάκης.
Η ιδιαιτερότητα του δυτικού Θερμαϊκού
Σε μια περιορισμένη εδαφική περιοχή, πολύ κοντά στο μητροπολιτικό πολεοδομικό συγκρότητα της Θεσσαλονίκης συνυπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες, σημαντικοί υγροβιότοποι και οικοσυστήματα, εύφορες εκτάσεις, συγκοινωνιακοί και μεταφορικοί άξονες, κοιτάσματα και πλούσια πεδία αλιείας και υδατοκαλλιεργειών.
Οι ποταμοί Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας αρδεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη -μετά το Θεσσαλικό κάμπο – πεδιάδα της Ελλάδας. Επίσης σχηματίζουν το μεγαλύτερο σε έκταση δελταϊκό οικοσύστημα της Ελλάδας. Ο μυχός του κόλπου συνιστά τον κύριο ελληνικό διαμετακομιστικό κόμβο, με σοβαρή διεθνή συνιστώσα, αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανική συγκέντρωση στην χώρα, με εγκαταστημένο το 17% του εθνικού βιομηχανικού δυναμικού ενώ το 15% των ελληνικών επιχειρήσεων χονδρεμπορίου είναι εγκατεστημένες στη δυτική πλευρά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.