Ένας από τους ελάχιστους και βασικούς «πνεύμονες» πρασίνου στο Ρέθυμνο, το πευκοδάσος Ευληγιά, βασικός προορισμός των μαθητικών εξορμήσεων και εκδρομών των μαθητών όλων των βαθμίδων και τόπος επίσκεψης οικογενειών από την πόλη, βρίσκεται υπό αυστηρή παρακολούθηση, δεδομένου ότι τα δέντρα έχουν προσβληθεί από πευκοκάμπια.

Πρόκειται για το έντομο κάμπιας Thaumetopoea pityocampa, της οικογένειας Thaumetopoeidae, η οποία αν και προσβάλλει τα πεύκα κάθε χρόνο, ανά περιοδικά χρονικά διαστήματα, η εμφάνισή της ήταν φέτος ιδιαίτερα έντονη στο νομό Ρεθύμνου αλλά και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Αποτέλεσμα της προσβολής, είναι η ξήρανση των πευκοβελόνων, τμημάτων των κορμών των πεύκων και των κλαδιών, με αποτέλεσμα η εικόνα που παρουσιάζει να έχει ανησυχήσει, πολίτες, ειδικούς αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Τα πεύκα του δάσους του Ευληγιά θα καταφέρουν να επιβιώσουν, αν και έχουν προσβληθεί από την πευκοκάμπια», δηλώνουν οι αρμόδιοι από το δήμο Ρεθύμνης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται και η μέριμνα της πολιτείας για εξασφάλιση πόρων αλλά και για την πυροπροστασία.

«Όπως διαπιστώθηκε και κατά την αυτοψία, τα πεύκα του Δάσους του Ευληγιά ευτυχώς είναι ακόμα υγιή και θα καταφέρουν να επιβιώσουν μετά την περίοδο της έντονης παρουσίας του εντόμου. Ο δήμος, πάντως, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πευκοκάμπιας, προέβη και φέτος σε ψεκασμούς την κατάλληλη εποχή (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο), στις περιοχές που είναι εφικτή η πρόσβαση των ψεκαστικών μηχανημάτων» δήλωσε η γεωπόνος του δήμου, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, που συνεργάστηκε με στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνης και τον Δρ. Δημήτρη Αβτζή από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο εφαρμογής, πιλοτικά στο δήμο Ρεθύμνης, μιας νέας μεθόδου αντιμετώπισης του εντόμου, πιο φιλικής στο περιβάλλον, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και τον κ. Αβτζή.

Οι αρμόδιοι του δήμου δεν παραλείπουν, τέλος, να υπογραμμίσουν τη σημασία της συμμετοχής των εθελοντών για την προστασία του δάσους της Ευληγιάς, τη διατήρηση του εδάφους, καθαρού και την περιποίηση των πεύκων.