Τρέφονται με παθογόνους μικροοργανισμούς που τους δίνουν ενέργεια για να αναπτυχθούν και με τον τρόπο αυτό καθαρίζουν λύματα, αποδίδοντας στο περιβάλλον ένα καθαρό προϊόν που δεν προκαλεί ρύπανση.
Ο λόγος για τα υδροχαρή φυτά, η συγκεκριμένη χρήση των οποίων δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Ωστόσο, το επόμενο χρονικό διάστημα θα «επιστρατευτούν» για έναν σημαντικό σκοπό, προκειμένου να μειώσουν την περιβαλλοντική ρύπανση της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας.
«Η χρήση των υδροχαρών φυτών σε έργα βιολογικού καθαρισμού είναι συνήθης πρακτική εδώ και χρόνια, χάρη στην ικανότητα των φυτών αυτών, (καλαμιών βούρλων και άλλων) να δεσμεύουν παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά και στοιχεία που υπάρχουν στο νερό, όπως άλατα και βαρέα μέταλλα. Υπάρχουν δε τέτοια έργα στη Μάδυτο αλλά και το Πολυδένδρι και την Ξυλούπολη Λαγκαδά. Αυτή τη φορά, όμως, το έργο που σχεδιάζεται στην περιοχή του αγροκτήματος «Λίμνη Αγίου Βασιλείου» αναμένεται να μειώσει το ρυπαντικό φορτίο της λίμνης Κορώνειας» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδά, Απόστολος Πασχαλίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη εφαρμογή συνιστάται ιδιαίτερα για περιοχές με μικρούς πληθυσμούς καθώς απαιτεί μεγάλη έκταση για να αναπτυχθούν τα φυτά. Έτσι οι μικροί οικισμοί προσφέρουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τέτοια έργα που έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικά, ενώ έχουν ελάχιστο λειτουργικό κόστος.
Πριν από λίγες μέρες υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης η απόφαση για την παραχώρηση έκτασης είκοσι στρεμμάτων στο Δήμο Λαγκαδά προκειμένου να υλοποιήσει το εν λόγω έργο. Παράλληλα προωθούνται οι διαδικασίες για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ ενώ αναμένεται θετική γνωμοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.