Δραματικές χαρακτηρίζονται οι εξελίξεις όσον αφορά στην καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων στην Ινδονησία και σε άλλες περιοχές της Ασίας. Συγκεκριμένα, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απονεκρώνονται με τρομερή ταχύτητα, λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Wildlife Conservation Society (WCS) στους υφάλους της Ινδονησίας παρατηρείται εκτεταμένη λεύκανση των υφάλων, αποχρωματισμός που συμβαίνει όταν οι πολύποδες των κοραλλιών πεθαίνουν και αφήνουν πίσω τους το λευκό ασβεστολιθικό σκελετό τους.
Εξάλλου, ερευνητές του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ και του Πανεπιστημίου Σία Κουάλα της Ινδονησίας όταν αργότερα επισκέφθηκαν την περιοχή, διαπίστωσαν ότι το 80% των κοραλλιών που εξέτασε η WCS είχαν πλέον πεθάνει.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, το ίδιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και στους κοραλλιογενείς υφάλους της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και της Σρι Λάνκα.
Από την άλλη πλευρά, σε κίνδυνο βρίσκονται και τα κοράλλια στο σύμπλεγμα της Χαβάης, που απειλούνται απο τις απορροές λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων από τις καλλιέργειες και το ψάρεμα με δυναμίτη.
Το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα και το Ίδρυμα Smithsonian, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση των κοραλλιών, δημιούργησαν την πρώτη τράπεζα κατεψυγμένων κυττάρων κοραλλιών.
Στην τράπεζα φυλάσσονται προς το παρόν σπέρμα και εμβρυικά κύτταρα από δύο τοπικά είδη, στο μέλλον όμως θα μπορούσαν να προστεθούν δείγματα από κοράλλια άλλων περιοχών του πλανήτη.