Τα δυο τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ενδέχεται να φτάσει μέχρι το 2100 η οικονομική ζημιά από την καταστροφή των ωκεανών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης με τίτλο «Αποτιμώντας τους Ωκεανούς», που διεξήγαγαν θαλάσσιοι επιστήμονες του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης.
Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες, η μη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου ενδέχεται να επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος αυτού του αιώνα, με αποτέλεσμα την οξίνιση των ωκεανών, την αύξηση της στάθμης των θαλασσών, τη θαλάσσια ρύπανση, τη μετανάστευση των ειδών και την αύξηση της συχνότητας των τροπικών κυκλώνων.
Πέραν αυτού, η υπερθέρμανση του πλανήτη ενδέχεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους κοραλλιογενείς υφάλους και να εξαντλήσει τα αποθέματα αλιευμάτων, πλήττοντας τον κλάδο της αλιείας.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη και εκτίμησαν την οικονομική ζημιά από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Όπως προέκυψε από την έρευνά τους, τα αζωτούχα λιπάσματα και τα υγρά απόβλητα θα εξαντλήσουν το οξυγόνο σε αρκετές περιοχές των ωκεανών, δημιουργώντας υποξικές «νεκρές ζώνες».
Αυτό συμβαίνει γιατί η αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων και η εκβολή των οργανικών αποβλήτων στις θάλασσες προκαλεί «ευτροφισμό» του φυτοπλαγκτόν και ραγδαία εξάπλωση των αερόβιων βακτηρίων, που τρέφονται με οξυγόνο.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 500 νεκρές ζώνες σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές.
«Αν δεν μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές, το οικονομικό κόστος της καταστροφής των ωκεανών θα φτάσει μέχρι το 2100 τα 1,98 τρις. δολάρια (0,37% του παγκόσμιου ΑΕΠ)», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.
Τις μεγαλύτερες ζημιές θα τις υποστεί ο κλάδος του τουρισμού με απώλειες 639 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σε ό,τι αφορά την απώλεια της ικανότητας των ωκεανών να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, το οικονομικό κόστος εκτιμάται στα 458 δις. δολάρια ετησίως.
Πηγή: econews.gr