Η τελευταία γαστριμαργική «τρέλα» που έχει καταλάβει τις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ άκρη σ’ άκρη ακούει στο όνομα «σούσι που φωσφορίζει».
Tα glofish έχουν γίνει η νέα μόδα στα ιαπωνικά και όχι μόνο εστιατόρια των ΗΠΑ είναι γενετικά μεταλλαγμένα ψάρια που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς παλαιότερα.
Τα glofish, μια φίρμα γενετικά μεταλλαγμένων ψαριών-ζέβρα που αναπτύσσει η εταιρεία Yorktown Technologies, φθορίζουν στο σκοτάδι και διατίθενται στα pet shops.
Τα μεταλλαγμένα ψάρια χρησιμοποιούνταν αρχικά για τον εντοπισμό ρυπαντών και επιβλαβών ουσιών στα υδάτινα οικοσυστήματα των ποταμών. Προσθέτοντας ένα φυσικά φθορίζον γονίδιο οι ερευνητές επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα ψάρι που φωσφορίζει όταν τα ποτάμια μολύνονται.
Τα μεταλλαγμένα ψάρια έρχονται σε διάφορα χρώματα: κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί, μπλε και μωβ.
Στα εστιατόρια προσφέρονται ως σούσι, αλλά αποτελούν και τη βάση για πίτσες που φωσφορίζουν.
Ωστόσο, η χρήση τους ως πρώτη ύλη στην κουζίνα δεν επιτρέπεται σε όλες τις ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν επιτρέπονται στην Καλιφόρνια όπου απαγορεύονται τα γενετικά μεταλλαγμένα ψάρια.
Πηγή: econews.gr