Ξέρατε, ότι στον Κορινθιακό κόλπο παρατηρείται το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο συμβίωσης μεταξύ τριών διαφορετικών ειδών δελφινιών; Ότι η Ελληνική Τάφρος είναι η σημαντικότερη περιοχή για τους φυσητήρες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο; Ότι η μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι ένα από τα σπανιότερα είδη του πλανήτη;
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τις ελληνικές θάλασσες ως ένα πολύτιμο τόπο για την επιβίωση αυτών των σπάνιων ειδών, των οποίων η παρουσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου. Παράλληλα όμως και σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2010, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος “Θάλασσα”, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης αγνοεί όχι μόνο τη σπουδαιότητα αλλά ακόμη και την ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών στη χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης γνώσης και της γενικότερης μη φιλικής προς το περιβάλλον στάσης και συμπεριφοράς, είναι ότι τα θαλάσσια θηλαστικά σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς ο ρυθμός μείωσης των πληθυσμών τους είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικός!
Το πρόγραμμα “Θάλασσα” αποτελεί μία νέα και σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την αντιστροφή της παρούσας κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα θαλάσσια θηλαστικά. Στα πλαίσια του “Θάλασσα” θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από ενέργειες με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να δραστηριοποιηθούμε όλοι στην προσπάθεια για τη διατήρηση του φυσικού θαλάσσιου πλούτου που φιλοξενείται στις ελληνικές θάλασσες.
Πηγή: www.thalassa-project.gr