Στη λειτουργία Κέντρου Περιοδικών Εκθέσεων στο Αρχοντικό Γώγου στη Βατούσα και στη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στον οικισμό Ρέμα προχωρούν ο δήμος Ερεσού – Αντίσσης, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Σκοπός τους είναι η παρουσίαση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της Δυτικής Λέσβου.
Το αρχοντικό Γώγου, που ανακαινίστηκε πρόσφατα με πιστώσεις του Προγράμματος «Θησέας» και το οποίο δεσπόζει στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Βατούσας, θα λειτουργεί φιλοξενώντας περιοδικές εκθέσεις με στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Ήταν η κατοικία του διάσημου, για την εποχή του, γιατρού Γεωργίου Γώγου. Το κτήριο είναι χτισμένο δίπλα στο Ναό της Παναγίας και αποτελεί δείγμα τυπικής νεοκλασικής μορφολογίας της ώριμης εποχής του τέλους του 19ου αι. Παραχωρήθηκε, από τους κληρονόμους Γεωργίου Γώγου, στην κοινότητα της Βατούσας, αναπαλαιώθηκε τη δεκαετία του ΄80 με συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Νομαρχίας Λέσβου, και από τότε φιλοξενεί έκθεση γεωργικών εργαλείων και λαογραφική συλλογή, ενώ εκτίθενται σειρά ενδυμάτων κυρίως γυναικείας αμφίεσης, που παρουσιάζουν τις ενδυματολογικές επιλογές της αστικής τάξης των αρχών του 19ου αιώνα.
Το κτήριο θα φιλοξενεί στο ισόγειό του περιοδικές εκθέσεις με έμφαση στη φυσική κληρονομιά, το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής. Επίσης, θα παρουσιάζεται σε μόνιμη έκθεση η λαογραφική συλλογή της Βατούσας.
Η πρώτη περιοδική έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Αρχοντικό Γώγου, είναι η έκθεση «Φυτά & Παράδοση: Μια άλλη οπτική της βιοποικιλότητας», που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και εντάσσεται στον εορτασμό του Διεθνούς έτους Βιοποικιλότητας 2010.
Στόχος της έκθεσης είναι να φέρει σε επαφή το κοινό με την παραδοσιακή γνώση για τις χρήσεις 32 φυτών, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες και διασώθηκε έως σήμερα από τους κατοίκους των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου και να αναδειχθεί η χρηστική αξία της βιοποικιλότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη Λαϊκή Παράδοση. Απώτερος στόχος είναι να προκαλέσει και να εμπνεύσει νέες ιδέες αξιοποίησης της βιοποικιλότητας, η οποία έχει αναχθεί σε ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την ανθρωπότητα.
Η έκθεση υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Προγράμματος BIOBUS. Η δημιουργία της έκθεσης βασίστηκε στα αποτελέσματα της εθνοβοτανικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τις παραδοσιακές χρήσεις της βιοποικιλότητας και ειδικότερα των φυτών, που έχουν αναπτυχθεί και διασωθεί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ως βάση για την ανάπτυξη επιχειρηματικής καινοτομίας.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο σχολείο Ρέμας δρομολογήθηκε μετά την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, το Φεβρουάριο του 2010, με την οποία το κτήριο του σχολείου παραχωρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το Κέντρο απευθύνεται στους έλληνες και ξένους επισκέπτες αλλά και στους μαθητές και φοιτητές, που θα ασχοληθούν με περιβαλλοντικές δράσεις στην περιοχή του δήμου Ερεσού – Αντίσσης.
Περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, που θα φιλοξενεί εκθέσεις και προβολές ενημερωτικού υλικού και ντοκιμαντέρ για τη βιοποικιλότητα και τη φυσική κληρονομιά της περιοχής. Παράλληλα, θα αποτελεί χώρο ενημέρωσης για τις περιπατητικές διαδρομές και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο ΝATURA 2000, στο οποίο συγκαταλέγονται:
α. Ο ηφαιστειακός κρατήρας της Βατούσας, η δράση του οποίου συνδέεται με την δημιουργία του Απολιθωμένου δάσους, και φιλοξενεί σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέροντες ηφαιστειακούς γεωτόπους.
β. Η ενδιαφέρουσα χλωρίδα, στην οποία ανήκουν σπάνια και προστατευόμενα είδη όπως το μοναδικό στην Ελλάδα Ροδόδενδρο, οι εντυπωσιακές παιώνιες και πολλά είδη ορχιδέας, το δάσος της βαλανιδιάς και το δασικό συγκρότημα της Πτερούντας.
γ. Η πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής, αντικείμενο ενδιαφέροντος των φίλων της παρατήρησης πουλιών.