Το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στην ανακύκλωση και ανάκτηση των υλικών δήλωσε σε ημερίδα για την ανακύκλωση, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.
Όπως ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, «η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει για τα κράτη-μέλη συγκεκριμένους στόχους μείωσης των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, που οδηγούνται για ταφή, όπως επίσης και το ότι δεν νοείται λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής με απορρίμματα για τα οποία δεν προηγήθηκε κάποια μορφή επεξεργασίας».
Στην ομιλία της η κ. Μπιρμπίλη επισήμανε ότι για να λυθεί το πρόβλημα των αποβλήτων, χρειάζεται και αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου, «να παράγουμε, δηλαδή, περισσότερα προϊόντα, χρησιμοποιώντας λιγότερους φυσικούς πόρους. Να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους, παράγοντας λιγότερα απόβλητα κατά την παραγωγή των προϊόντων. Να καταναλώνουμε πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα». Η κατανάλωση αφορά τον πολίτη, τα δύο προηγούμενα στάδια αφορούν τη βιομηχανία.
«Ξεκινάμε την υλοποίηση επιδεικτικού σχεδίου πρόληψης και μείωσης της παραγωγής αποβλήτων στην τουριστική βιομηχανία, με έμφαση στα ξενοδοχεία και τους χώρους μαζικής εστίασης, με στόχο να πετύχουμε απτά αποτελέσματα, αλλά και να βελτιώσουμε δραστικά την εικόνα της χώρας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αντίστοιχα σχέδια για τη μεταλλευτική- μεταλλουργική δραστηριότητα, τη βιομηχανία τροφίμων- ποτών και επιλεγμένους τομείς της αγροτικής γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας» ανέφερε η υπουργός.
Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία, το 20% των σκουπιδιών έως το 2020 θα γίνεται υποχρεωτικά φυτόχωμα. Η υπουργός Περιβάλλοντος, ξεκαθάρισε ότι καμία ποσότητα σκουπιδιών δε θα θάβεται χωρίς προηγουμένως να έχει περάσει από ειδική επεξεργασία.