Την πλήρη ικανοποίησή τους για την πολιτική δέσμευση του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, αρμοδίου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Ανδρέα Ανδρεαδάκη, όσον αφορά τη θωράκιση του Παγασητικού από τα αστικά λύματα, εξέφρασαν οι δήμαρχοι Βόλου και Αλμυρού Πάνος Σκοτινιώτης και Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στο Δημαρχείο Βόλου.
Το πρόγραμμα αφορά τη χρηματοδότηση αποκλειστικά αποχετεύσεων και αναβαθμίσεις βιολογικών καθαρισμών σε όλο το μέτωπο του Παγασητικού και για τους Δήμους Βόλου, Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου, με τον τελευταίο να βρίσκεται σε «νηπιακό» στάδιο από πλευράς μελετών, ωστόσο ο δήμαρχος Βόλου δεσμεύτηκε να συμβάλει η ΔΕΥΑΜΒ, για να μη χαθεί η χρηματοδότηση.
Ο Πάνος Σκοτινιώτης έκανε λόγο για καρπό υποδειγματικής συνεργασίας μεταξύ των δημάρχων Βόλου, Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου, της ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Πόπης Γερακούδη και των βουλευτών Κώστα Καρτάλη, που ήταν παρών και Ροδούλας Ζήση, που βρισκόταν στο εξωτερικό για κοινοβουλευτική υποχρέωση. «Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι σήμερα να μιλούμε για ορατή προοπτική να γίνει ένα έργο τεράστιας σημασίας, που θα δώσει δραστική λύση σ’ αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σκοτινιώτη, το επιχείρημα στο οποίο πατάει όλη αυτή η προσπάθεια, είναι η ΚΥΑ του 2001, που αφορά το ειδικό πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης στο νερό του Παγασητικού, απόρροια ενός ειδικού ερευνητικού προγράμματος που είχε κάνει τότε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, στη διάρκεια της δικής του θητείας, που κατέληξε στην έκδοση της ΚΥΑ.
Σ’ ότι αφορά το Δήμο Βόλου, η παρέμβαση θα αφορά όλο το θαλάσσιο μέτωπο από τη Ν. Αγχίαλο μέχρι το Μαλάκι, ένα μέτωπο που φθάνει περίπου τα 60 χλμ. Εκτός από τα έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί, θα γίνουν για 12 ή 13 υποέργα, τα οποία προϋπολογίζονται σε περίπου 45 εκ. €.
Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η αποχέτευση του πρώην Δήμου Ιωλκού και της Αγριάς και εξετάζεται διοικητικά εάν μπορεί να γίνει ως ένα τμήμα του υποέργου από τη ΔΕΥΑΜΒ. Άλλες ενδεικτικές παρεμβάσεις θα είναι οι αποχετεύσεις της Ν. Αγχιάλου, του Αγ. Στεφάνου, των Λεχωνίων και μέχρι το Μαλάκι, ενώ όλα αυτά τα δίκτυα θα κουμπώσουν τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Βόλου, που με την τελευταία αναβάθμιση εξυπηρετεί 170.000 κατοίκους, ενώ θα γίνει για 200.000 πληθυσμό.
«Εάν η δέσμευση αυτή υλοποιηθεί, σε λίγα χρόνια όλο το παραλιακό μέτωπο από τη Ν. Αγχίαλο μέχρι το Μαλάκι, στο Δήμο Βόλου, θα έχει αποχέτευση και θα είναι συνδεδεμένο μα τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό», δήλωσε ο κ. Σκοτινιώτης.
Στη συνάντηση που έγινε συμμετείχε ο σύμβουλος Ν. Πηλίου κ. Γιαννιός και χρειάζεται να ετοιμαστεί μια προκαταρκτική μελέτη που να τεκμηριώνει και να δικαιολογεί το έργο, ενώ ο δήμαρχος Βόλου πρότεινε η ΔΕΥΑΜΒ μπορεί να βοηθήσει το Δήμο Ν. Πηλίου, να συνταχθεί η προκαταρκτική πρόταση, ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και για το μέτωπο του Ν. Πηλίου.
Τέλος, άνοιξε η συζήτηση για να δούμε και προγράμματα επαναχρησιμοποίησης του νερού του βιολογικού, για διάφορες ανάγκες.
Η ιδία συμμετοχή των Δήμων για το έργο είναι 15%, επί του συνόλου του ποσού και την προϋποθέτει το πρόγραμμα, αλλά θα γίνει σε βάθος 5 -6 χρόνων, οπότε ελπίζουμε να τα καταφέρουμε, τόνισε ο δήμαρχος Βόλου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος τόνισε ότι ο Δήμος διαθέτει ωριμότητα μελετών που αφορούν τον Πλάτανο και το Κρόκιο, τη Σούρπη, την Αμαλιάπολη, την Αγ. Τριάδα και τον Πτελεό, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η μελέτη αποχέτευσης που αφορά την Τοπική Κοινότητα Αχιλλείου και την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Τοπικής Κοινότητας των Αγίων Θεοδώρων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20 εκ.€.
Η συγκεκριμένη Δράση αφορά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλη τη λεκάνη του Παγασητικού Κόλπου με στόχο την αναβάθμιση, την επέκταση, την κατασκευή και την επεξεργασία λυμάτων, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα και σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων αλλά και στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου μας να αποκτήσουν επιτέλους σύγχρονες εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού με πολλαπλά οφέλη για περίπου 10.000 Δημότες μας.
Ο κ. Χατζηκυριάκος κατέληξε ότι ξεκινά μια περίοδος εντατικοποίησης των ρυθμών των υπηρεσιών του Δήμου Αλμυρού, ώστε στα τέλη Μαρτίου να υποβληθεί η ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο και να δρομολογηθεί ένα έργο πνοής που θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Πηγή: MagnesiaNews.gr