Φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα μονοπωλούν το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία. Οι σχετικές αιτήσεις για εγκατάσταση τέτοιων μονάδων ξεπέρασαν τις 3.750 εντός του 2010, σε σύνολο 40.000 αιτήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Το μεγαλύτερο «κομμάτι της πίτας» αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων ανήκει στα επιχειρηματικά σχέδια από ιδιώτες και εταιρείες.
Δίπλα τους, πλήθος αγροτών της περιοχής διεκδικούν μερίδιο, κυρίως στα φωτοβολταϊκά. Απαντώντας στις επικρίσεις που τους φέρουν να εγκαταλείπουν τις αγροτικές τους ασχολίες, διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν ξεφύγει από την παραγωγή και ζητούν υποστήριξη προκειμένου να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
«Από όλες τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν εντός του 2010, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ένα σύνολο 150 μεγαβάτ αιτούμενης ισχύος αφορά τη μεγάλη κατηγορία των ενεργειακών πάρκων (40 αιτήσεις), 15 μεγαβάτ αφορούν μια μεσαία κατηγορία ιδιωτών (200 αιτήσεις) και 100 μεγαβάτ αιτούμενης ισχύος αφορούν αγρότες (3.500 αιτήσεις). Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κατατέθηκε περίπου ο ίδιος αριθμός αιτήσεων, ενώ σε όλη τη χώρα θα πρέπει να ξεπερνούν τις 40.000» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διευθυντής Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Χριστιανόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 40 αιτήσεις για επιχειρηματικά πάρκα εγκρίθηκαν οι 7 και μέχρι το Πάσχα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» σε άλλες 22. Οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν ένα αιολικό πάρκο ισχύος 27 μεγαβάτ στο Άγκιστρο του νομού Σερρών, καθώς και τρεις επενδύσεις φωτοβολταϊκών στο νομό Κιλκίς, δύο στο νομό Πιερίας και μία στον Άγιο Αντώνιο του νομού Θεσσαλονίκης. Από τις υπό έγκριση επενδύσεις «ξεχωρίζουν» δύο εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο Κιλκίς, ενώ οι περισσότερες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά καταγράφονται στο νομό Κιλκίς, λόγω αυξημένης επιδότησης.
Το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων προέρχεται από αγρότες, ωστόσο για την περίπτωση αυτή δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από τη ΔΕΗ ο αριθμός των αιτημάτων που θα ικανοποιηθούν. Σύμφωνα με την επιχείρηση, τα δίκτυα σε 16 νομούς της χώρας είναι κορεσμένα ως προς τη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος. Το επιχείρημα αυτό έχει αντικρούσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι κορεσμένες περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θεωρούνται μόνο τα διασυνδεδεμένα νησιά και μόνο για ισχύ σταθμού άνω των 150 κιλοβάτ.
«Εντός του μήνα περιμένουμε απαντήσεις από τη ΔΕΗ» σημειώνει ο Διοικητικός Σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Κιλκίς Φίλιππος Κοτανίδης, ο οποίος ζητά να τηρηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ιδιοκτησίες αγροτών.
«Πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει για να μην χάσουμε περισσότερα χρήματα τη στιγμή που το εισόδημα των αγροτών πλήττεται σοβαρά» αναφέρει και εξηγεί ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι έδωσαν ήδη κάποια ποσά για την κατάθεση των αιτήσεων, ενώ αναμένεται να ξοδέψουν και άλλα χρήματα για τη συνέχιση των διαδικασιών.
Απαντώντας σε όσους επικρίνουν τους αγρότες για αντικατάσταση των καλλιεργειών με ρεύμα από τον ήλιο ο κ. Κοτανίδης τονίζει: «τη στιγμή που το μεγάλο μερίδιο της «πίτας» διοχετεύεται στα μεγάλα επιχειρηματικά σύνολα, οι αγρότες ζητούν μια ενίσχυση του εισοδήματός τους. Παραμένουμε στην παραγωγή, παραμένουμε στην επαρχία και δεν ξεφεύγουμε από τη λογική “όποιος δεν παράγει, πεινάει”».
Επικαλείται, άλλωστε, το παράδειγμα της Ολλανδίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου οι αγρότες διατηρούν τις παραγωγικές τους ασχολίες και παράλληλα, λειτουργούν εταιρείες εμπορίας προϊόντων, φωτοβολταϊκών, βιομάζας και ενεργειακών φυτών.