Τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μαργαριτοφόρων οστράκων προσφέρει ο Ευβοϊκός κόλπος όπως επεσήμανε το πρωί του Δεκαπενταύγουστου ο υποψήφιος Διδάκτωρ Θαλάσσιας Βιολογίας και Αλιευτικής Δύναμης, Δημήτρης Πάφρας.
Ο ίδιος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» για την πρώτη ολιστική μελέτη που αφορά το μαργαριτοφόρο όστρακο από την ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εξήγησε πως «το μαργαριτοφόρο όστρακο είναι ένα όστρακο που υπάρχει στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου».
«Όταν λέμε ότι ένα όστρακο είναι μαργαριτοφόρο εννοούμε πως μπορεί να παράξει μαργαριτάρι. Η διαδικασία όταν λέμε ότι ένα φυσικό μαργαριτάρι δημιουργείται μέσα στο όστρακο είναι όταν ένα ξένο σώμα, εισχωρήσει. Αν μπει ένας κόκκος άμμου για παράδειγμα, μετά από καιρό θα γίνει μαργαριτάρι. Μετά από χρόνια, δημιουργείται το μαργαριτάρι μέσα. Για να δημιουργηθεί ένα μανιτάρι θέλει 5 χρόνια αλλά για το συγκεκριμένο χρειάζονται 3-5 χρόνια. Πλέον, θα μπορεί να αλιεύεται και από τους ψαράδες» δήλωσε.
Αναφερόμενος στις μελέτες που έγιναν, ο Δημήτρης Πάφρας είπε πως μελέτησαν την παραγωγή του συγκεκριμένου οστράκου και επίσης έγινε καταγραφή και ώστε να διαπιστωθούν πόσα είναι τα αποθέματα αλλά και το κέρδος από αυτά.
«Οι τιμές είναι ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα, τη διαύγεια, το βάρος. Ήδη έχει ξεκινήσει και αλιεύεται. Το όστρακο αυτό τρώγεται και είναι πολύ νόστιμο» δήλωσε κλείνοντας.