Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο μηδέν σε ότι αφορά την πολιτική για τη διαχείριση απορριμμάτων, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η δημοτική κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» Οικολογία στην Πράξη.
Στον σχεδιασμό του δήμου Συκεών για την ανακύκλωση αναφέρθηκε ο τέως δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης που βρίσκεται, πλέον, στο τιμόνι του διευρυμένου δήμου Συκεών-Νεαπόλως.
Όπως είπε, από το 2005 διατέθηκαν 255 κάδοι κομποστοποίησης σε 100 νοικοκυριά του δήμου Συκεών, ενώ τοποθετήθηκαν 10 κάδοι, όπου καταλήγουν τα φυτικά απορρίμματα από τις λαϊκές αγορές. Σε διάστημα ενός χρόνου συλλέχθηκαν 200 τόνοι απορριμμάτων από τα νοικοκυριά, τα οποία μείωσαν την παραγωγή σκουπιδιών από 28 έως 51%.
Στον δήμο Συκεών τοποθετήθηκαν 340 κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών. Σε 135 νοικοκυριά δόθηκε δοχείο για την ανακύκλωση των μαγειρικών λαδιών, που μετατρέπονται σε βιοκαύσιμα. Εκτιμάται ότι σε έναν δήμο του μεγέθους της Νεάπολης-Συκεών μπορούν να ανακυκλωθούν ετησίως 500 χιλιάδες λίτρα μαγειρικού λαδιού.
Ο βιολόγος, Γιώργος Μπλιώνης τόνισε ότι το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας έχει αποτύχει λόγω της ιδεολογίας του καταναλωτισμού, αλλά και της έλλειψης πολιτικής για μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση σκουπιδιών. Πρόσθεσε, δε, ότι η διαλογή και επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών δημιουργεί δεκαπλάσιες θέσεις εργασίας σε σχέση με την καύση ή την ταφή τους.
Το «μανιφέστο», που προωθεί την επισκευή και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων ανέλυσε ο παλαιοπώλης, Σάκης Καβακόπουλος. Σημείωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν προϊόντα που μπορούν να επισκευασθούν και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της επισκευής προσθέτει στην δυναμική, την ιστορία και την εσωτερική ομορφιά του αντικειμένου.
Η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Γωγάκου, υπογράμμισε ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης λειτουργεί ως χωματερή και έχει το πολύ άλλα 10 χρόνια ζωής. Όπως είπε, από το 1999, οπότε και υιοθετήθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.
Ο χημικός περιβαλλοντολόγος, Κώστας Νικολάου, επισήμανε ότι είναι υποχώρηση να σχεδιάζουμε πολιτικές για την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν η μείωση και η επαναχρησιμοποίηση, που έχουν μηδενικό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Αναφορικά με τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, τόνισε ότι είναι ακριβότερες από τους ΧΥΤΑ ως κόστος επένδυσης και λειτουργίας. Το εξωτερικό κόστος, στο οποίο η ΕΕ ενσωματώνει την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τις επαγγελματικές ασθένειες και τις υλικές ζημιές, ανέρχεται σε 3 ευρώ ανά KWh, συγκρίσιμο με αυτό των μονάδων λιγνίτη που είναι 3-6 ευρώ ανά KWh.
Για την επανάχρηση και επανοικείωση των σκουπιδιών μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιορδάνης Στυλίδης. Οι φοιτητές του, στο πλαίσιο του μαθήματος που διδάσκει κατασκεύασαν τσάντα από αποδείξεις, φωτιστικό από παλιά τράπουλα και διαχωριστικό-κουρτίνα από σακούλες σκουπιδιών.
Ο δημοτικός σύμβουλος των «Ενεργών Πολιτών», Χρήστος Μάτης, στην προσφώνηση του υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο του σχεδιασμού δεν πρέπει να είναι η αποκομιδή, αλλά η παραγωγή των σκουπιδιών. Πρόσθεσε, δε, ότι η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει να πετύχει σε ότι αφορά την διαχείριση απορριμμάτων, διαφορετικά θα πέσει η ποιότητα ζωής όλων μας.