Η χειμερινή θεατρική σεζόν οδεύει προς το τέλος της και η μία μετά τις άλλες παραστάσεις ετοιμάζονται να ρίξουν αυλαία, ενώ κάποιες άλλες πρόκειται να κάνουν πρεμιέρα, κυρίως μετά το Πάσχα.
Η φετινή σεζόν είχε και πάλι πάρα πολλές παραστάσεις, καλύπτοντας όλο το θεατρικό φάσμα. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες που ξεχώρισαν, κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού, είτε για πρώτη φορά φέτος, είτε ξανά, αφού κάποια έργα ανέβηκαν στη σκηνή για δεύτερη και για τρίτη χρονιά, σημειώνοντας και πάλι επιτυχία.
Εμείς ξεχωρίσαμε πέντε δραματικές παραστάσεις που προλαβαίνετε να δείτε, πριν ρίξουν αυλαία τις επόμενες ημέρες.
Rabbit hole – θέατρο ΕΛΕΡ
Η παράσταση -που ανέβηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα- σκιαγραφεί μια τραγωδία και τις συνέπειες αυτής, με απόλυτη ειλικρίνεια, αλλά και χιούμορ, χωρίς ίχνος συναισθηματισμού. Οι διάλογοι, ανθρώπινοι και καθημερινοί, συλλαμβάνουν με εντυπωσιακό τρόπο την αμηχανία και τον πόνο του έλλογου ανθρώπου μπροστά σε μια αδιανόητη κατάσταση.
Ο τέλειος κόσμος της Μπέκα και του Χάρι γκρεμίζεται, όταν ο γιός τους Ντάνι σκοτώνεται σε τροχαίο. Οκτώ μήνες μετά το ατύχημα, το ζευγάρι προσπαθεί να διαχειριστεί την θλίψη του, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η Μπέκα προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή της στη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που φτιάχνουν η μητέρα και η αδελφή της… Την ίδια στιγμή ο Χάρι βρίσκει ανακούφιση σε δραστηριότητες μακριά από την οικογένεια, ενώ η Μπέκα προσεγγίζει κρυφά τον έφηβο που ήταν υπαίτιος για το ατύχημα που άλλαξε τα πάντα. Και ενώ όλα δείχνουν ότι απομακρύνονται, οι δυο τους συνεχίζουν να προσπαθούν, ελίσσονται ο ένας γύρω από τον άλλον, όσο καλύτερα μπορούν προκειμένου να βρουν τον δρόμο τους για ένα μέλλον που κρύβει ευκαιρίες για χαμόγελο και χαρά. Το ταξίδι τους είναι μια οικεία ματιά, σε δυο ανθρώπους που μαθαίνουν να ξαναπλησιάζουν ο ένας τον άλλο, μέσα σε έναν κόσμο που έχει χάσει την ισορροπία του.
Ταυτότητα παράστασης
Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, Νίκος Γεωργάκης, Εύη Δόβελου, Έλενα Παπαβασιλείου, Πολύκαρπος Φιλιππίδης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λυμπερόπουλος
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Επιπλέον παράσταση: Τετάρτη 24 Απριλίου
Διάρκεια παράστασης: 90’
Θέατρο ΕΛΕΡ
Φρυνίχου 10
«Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» – Θέατρο Άνεσις
Η Έφη Ρευματά σκηνοθετεί το αριστούργημα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» φωτίζοντάς το μέσα από μια διαφορετική οπτική, με τρεις ηθοποιούς επί σκηνής και τα κουστούμια της Λουκίας, σε πρώτο πλάνο.
Όπως αναφέρει, η Έφη Ρευματά για το έργο: «Μέσα σ’ ένα ατελιέ, με φόντο έναν πίνακα μπαρόκ, ανάμεσα σε κούκλες βιτρίνας και υπέρλαμπρα φορέματα, παρακολουθούμε ένα παιχνίδι εξουσίας με πρόσχημα τον έρωτα. Οι ρόλοι αντιστρέφονται πολύ γρήγορα, το θύμα γίνεται θύτης, ο θύτης θύμα, ο έρωτας γίνεται μίσος, το ψέμα αλήθεια, οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται, οι κούκλες απογυμνώνονται.
“Μ’ αρέσει να πηγαίνω σινεμά, να βλέπω αισθηματικά έργα, με πόνο και κλάματα…”, λέει η Κάριν το φιλόδοξο μοντέλο όταν γνωρίζει την γνωστή σχεδιάστρια Πέτρα φον Καντ και εκείνη την ερωτεύεται παράφορα. Το θεατρικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ “Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ” είναι ακριβώς αυτό: ένα αισθηματικό έργο με πόνο και κλάματα για όσους ξέρουν να κατακτούν κι όχι να αγαπούν».
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έφη Ρευματά
Πέτρα Φον Καντ: Βίκυ Βολιώτη
Κάριν Τιμ: Κατερίνα Αγγελίτσα
Μαρλέν: Αντώνης Καρναβάς
Κοστούμια: Λουκία
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Αγγελική Παραδεισανού, Ευδοκία Ρουμελιώτη και Άντζελα Γκερέκου
Φωτογραφίες: Θοδωρής Φράγκος
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 – μέχρι τις 25 Απριλίου
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Θέατρο Άνεσις
Λεωφόρος Κηφισιάς 14, Αθήνα Αμπελόκηποι
«Χαίρετε κι Αντίο» – Θέατρο Φούρνος
Το δυνατό κοινωνικό δράμα του Άθολ Φούγκαρντ «Χαίρετε κι Αντίο» σε σκηνοθεσία Κώστα Βασαρδάνη που συγκίνησε το θεατρικό κοινό, οδεύει επίσης προς το τέλος του. Πρόκειται για ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό έργο. Παρόλο που προσδιορίζονται σαφώς και ο χρόνος και ο τόπος της ιστορίας (δεκαετία του 1960 στην Νότια Αφρική), η διεισδυτική ματιά του συγγραφέα καταφέρνει να μιλήσει εντέλει με έναν πολύ πιο ευρύ τρόπο για τον άνθρωπο, για την αγάπη και συνάμα την εχθρότητα μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, τις ματαιωμένες επιθυμίες, τα ανεπούλωτα τραύματα.
Η τριανταπεντάχρονη Έστερ Σμιτ επιστρέφει μετά από χρόνια απουσίας στο πατρικό
της σπίτι στο Πορτ Ελίζαμπεθ της Νότιας Αφρικής για να διεκδικήσει το μερίδιο από την κληρονομιά της οικογενειακής περιουσίας. Εκεί συναντά τον αδερφό της Τζόνυ και μέσα σε μια νύχτα, ξεδιπλώνεται όλο το τραυματικό παρελθόν των δύο προσώπων, το οποίο έχει οδηγήσει σε ένα εξίσου αδιέξοδο παρόν.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Αλέξης Ρίγλης
Σκηνοθεσία: Κώστας Βασαρδάνης
Φωτογραφίες, trailer, teaser παράστασης: Γιώργος Δανόπουλος, Ρούσος Κτιστάκης
Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Καλπάκα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 – μέχρι τις 26 Απριλίου
Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168
«TERROR» – Θέατρο Βασιλάκου_Μαριάννα Τόλη
Μετά από συνεχόμενα sold out ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του συγκλονιστικού έργου του γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ, «TERROR».
Στις 26 Μαΐου και λίγο μετά τις οχτώ το απόγευμα, ένα αεροπλάνο της Lufthansa ταξιδεύει από το Βερολίνο προς στο Μόναχο με 164 επιβάτες, υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη προς τον πιλότο είναι να το ρίξει στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας – Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν 70.000 φίλαθλοι. Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονται. Παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής περιμένοντας οδηγίες.
Ο νόμος απαγορεύει ρητά στους πιλότους των μαχητικών να καταρρίψουν το πολίτικό αεροσκάφος. Δεν σκοτώνεις αθώους για να προστατέψεις άλλους αθώους. Παραβαίνοντας τις διαταγές όμως ο σμηναγός Λαρς Κοχ το καταρρίπτει για να προστατέψει τους φιλάθλους του γηπέδου. Επικαλείται την αριθμητική διαφορά.
Το έργο Terror είναι ένα δικαστικό δράμα όπου οι θεατές ως ένορκοι καλούνται να κρίνουν, να αθωώσουν ή να καταδικάσουν τον Λαρς Κοχ για αυτήν του την πράξη που είχε ως αποτέλεσμα τον βίαιο θάνατο 164 ανθρώπων.
Ταυτότητα παράστασης
Πρόεδρος: Νίκος Ορφανός
Εισαγγελέας: Μαριάννα Πολυχρονίδη
Κατηγορούμενος: Γιώργος Σπάνιας
Συνήγορος: Γιάννης Στεφόπουλος
Μάρτυρας κατηγορίας: Φιόνα Γεωργιάδη
Μάρτυρας υπεράσπισης: Αντώνης Αντωνάκος
Μετάφραση: Ευαγγελία A.Νάνου
Διασκευή: Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κουρής
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00 – μέχρι τις 23 Απριλίου
Θέατρο Βασιλάκου_Μαριάννα Τόλη
Προφήτου Δανιήλ 3, Αθήνα
170 τετραγωνικά – Θέατρο Ιλίσια
Τα «170 τετραγωνικά (MOONWALK)», μάλλον δεν χρειάζονται συστάσεις. Ανεβαίνουν για έκτη χρονιά στη σκηνή, με διαδοχικά sold out και παρατάσεις, που την καθιστούν ως μία από τις πλέον επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων. Με άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας, ξεδιπλώνουν μια ιστορία με πολύ αγωνία, χιούμορ και σκληρό ρεαλισμό, που συνδυάζει έντονες κωμικές και δραματικές στιγμές. Μια τραγωδία «για όλη την οικογένεια», με πρόσωπα της διπλανής πόρτας και καταστάσεις ακραίες και συνάμα αναγνωρίσιμες.
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.
Μια απογευματινή επίσκεψη – βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής, σε ένα «ρινγκ» 170 τετραγωνικών μέτρων. Πόσα νομίζεις ότι ξέρεις για τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους; Ποιος θα μείνει όρθιος στο τέλος;
Το αίμα νερό δε γίνεται, αλλά όταν το αίμα βράζει…
Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης – Βάλια Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Ηθοποιοί: Αμαλία Αρσένη Ήβη Νικολαΐδου, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Τσιμπρικίδου, Γιωργής Τσουρής
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Τρίτη, τελευταία παράσταση 23 Απριλίου
Διάρκεια: 95 λεπτά
Θέατρο Ιλίσια
Παπαδιαμαντοπούλου 4, Αθήνα