Αδιαμφισβήτητα αυτές τις μέρες το τσουρέκι έχει την τιμητική του, με κανέναν να μην μπορεί να του αντισταθεί. Παραδοσιακό πολίτικο ή γεμιστό στην πιο σύγχρονη εκδοχή του, ό,τι και να επιλέξετε να είστε σίγουροι ότι θα δικαιωθείτε γευστικά και με το παραπάνω.

Ζαχαροπλαστεία και φούρνοι γεμάτοι με αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα γίνονται οι πρωταγωνιστές της εβδομάδας, γεμίζοντας τα ράφια και τις προθήκες τους με πλεξίδες από το παραδοσιακό γλυκό του Πάσχα.

Αφοί Ασημακόπολοι

Η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών κρατάει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που λειτουργεί από το 1915 και δικαιωματικά θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης. Έχοντας κλείσει τον έναν αιώνα λειτουργίας, πρωτολειτούργησε ως γαλακτοπωλείο, ενώ από το 1950 και μετά πραγματοποιήθηκε η «στροφή» του προς την ζαχαροπλαστική.

Στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82), η παράδοση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι σταθερές αξίες αλλά και τα γλυκά- σημεία αναφοράς του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται βασισμένα σε συνταγές που γυρνάνε πολύ πίσω στο χρόνο, γραμμένες ακόμη σε… οκάδες!

Συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο γλυκά το ρυζόγαλο, η κρέμα, το γαλακτομπούρεκο, οι τούρτες και οι πάστες παλαιού τύπου. Φρέσκο βούτυρο παραγωγής τους και εκλεκτό τρίμμα από μαχλέπι στα μυστικά της επιτυχημένης συνταγής του κλασικού πολίτικου τσουρεκιού.

Τα Γιούλια

Ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της πόλης για το πολίτικο τσουρέκι του, που μετρά περισσότερα από 50 χρόνια στην πρώτη θέση των επιλογών του κοινού. Η συνταγή του παππού των σημερινών ιδιοκτητών συνεχίζει μέχρι σήμερα να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις και να συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στο εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο στη Νέα Ιωνία (Αλέκου Παναγούλη 74) κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Στα Γιούλια θα βρείτε τόσο κλασικά όσο και γεμιστά τσουρέκια –πραλίνα, βύσσινο κρέμα, μπισκότο, ανάμεικτο κ.ά. Σταθερή αξία, ωστόσο, παραμένει το παραδοσιακό πολίτικο, που αναδίδει υπέροχα αρώματα από μαχλέπι.

Βάρσος

Κλασικό στέκι των παλιών Αθηναίων στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 5), που συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο χρόνο με ιδιαίτερη πίστη και προσήλωση στην παράδοση. Το ζαχαροπλαστείο- καφέ Βάρσος λειτουργεί από το 1892 και επιμένοντας στην ποιότητα έχει καταφέρει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τις νεότερες γενιές στην περιοχή, και όχι μόνο.

Στη σημερινή του τοποθεσία μεταφέρθηκε το 1922, ενώ πρωτίστως λειτουργούσε στο κέντρο της Αθήνας. Για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, ένα πέρασμα από τον Βάρσο θα ξυπνήσει σίγουρα μνήμες από τα παλιά. Το περιζήτητο παγωτό καϊμάκι, το διάσημο γαλακτομπούρεκο αλλά και αφράτο τσουρέκι, χωρίς μαχλέπι, του συγκαταλέγονται στα σημεία αναφοράς των προϊόντων του.

Takis Bakery

Μικρός στο μέγεθος, αλλά μεγάλος στη φήμη του, ο φούρνος του Τάκη (λειτουργεί από την δεκαετία του ΄70), κοντά στην Ακρόπολη (Μισαραλιώτου 14), δελεάζει με τις μυρωδιές φρέσκου ζυμωτού ψωμιού και άλλων εδεσμάτων. Highlight τα κουλούρια Θεσσαλονίκης που φουρνίζονται καθημερινά και αποτελούν τη βάση για αλμυρά και γλυκά σνακ (δοκιμάστε οπωσδήποτε εκείνο με τη γέμιση σοκολάτας).

Τις ημέρες του Πάσχα όσοι περάσετε από έξω μυρωδιές από φρεσκοψημένα μυρωδάτα τσουρέκια θα σας μαγνητίσουν στο εσωτερικό του. Στα συν και η μεγάλη γκάμα σε γλυκά που καθημερινά γίνονται ανάρπαστα.

Lido

Με περισσότερα από 50 χρόνια πείρας στο χώρο και με μια συνταγή που κατέφτασε απευθείας από την Κωνσταντινούπολη, το Lido στο Παγκράτι (Χρεμωνίδου 35) φημίζεται δικαίως για τα εξαιρετικά τσουρέκια του. Με μαστίχα, μαχλέπι και βούτυρο διατίθεται στην κλασική εκδοχή αλλά και γεμιστό.