Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου έφτασε και όσοι παραμείνατε στο κλεινόν άστυ, είναι μια καλή ευκαιρία για βόλτες στην Αθήνα, με σύμμαχο τον καλό καιρό. Μάλιστα, στην πόλη υπάρχουν αρκετές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με δωρεάν είσοδο.

Εκθέσεις, ξεναγήσεις και φυσικά η ελεύθερη είσοδος χωρίς εισιτήριο σε δημόσια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, είναι κάποιες από τις επιλογές που έχετε για μια βόλτα μόνοι σας, με την παρέα σας ή με τα παιδιά.

Έκθεση «Wanderlust/All Passports» – Μέγαρο Σλήμαν-Μελά

Μανώλης Μπαμπούσης, Mon Repos – H ξεκούρασή μου (2024)/ φωτό Μανώλης Μπαμπούσης

Μία νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο wanderlust(φιλαποδημία)/all passports, σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου, παρουσιάζεται σε πολυάριθμους χώρους του εμβληματικού Μεγάρου Σλήμαν – Μελά στην οδό Πανεπιστημίου 46 στην Αθήνα. Λαμβάνοντας υπόψη την εννοιολογική σημασία του ταξιδιού αλλά και πιο συγκεκριμένα του Ομηρικού ταξιδιού και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα μας και την καθεμία μας, η έκθεση θα επιχειρήσει να φέρει το κοινό κοντά σε ιδέες εσωτερικής εξερεύνησης, υπαρξιακής αναζήτησης και συναισθηματικής ανάτασης.

Η φυσική υπόσταση του κτιρίου σε αρχιτεκτονική σύλληψη και εκτέλεση του Τσίλλερ είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία της Αθήνας και αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την παράδοση, όσο και για την εθνική ταυτότητα μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους σε πολλαπλά επίπεδα. Ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου προσκαλεί 44 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες σύγχρονης τέχνης να παρουσιάσουν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο (site-specific) και στο εννοιολογικό πλαίσιο (context-responsive), δημιουργώντας με το οπτικό, πολυμεσικό λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις χώρου, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφική.

Επιμελητής: Κώστας Πράπογλου
Διοργάνωση: artefact athens
Ημέρες/ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Παρασκευή -Σάββατο – Κυριακή: 15.30 – 20.30
Διάρκεια Έκθεσης: 17 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου
Χώρος: Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, Πανεπιστημίου 46, Αθήνα-Mετρό σταθμός Ομόνοια / Πανεπιστήμιο

«Σκιές» Εικαστικό αφιέρωμα στον Τζον Κασσαβέτη – Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας

Τέσσερεις νέοι εικαστικοί, οι Αλέξανδρος Βέργης, Κατερίνα Χριστοπούλου, Βασίλης Παφίλης και Βιργινία Αξιώτη, φωτίζουν με τα έργα τους έναν κόσμο σκιών, τον φιλμικό κόσμο του σπουδαίου σκηνοθέτη, ελληνικής καταγωγής Τζον Κασσαβέτη, σε επιμέλεια του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη. Είναι ο φιλμικός κόσμος του Τζον Κασσαβέτη, που με το έργο του «Σκιές» (1959) γίνεται εδώ αντικείμενο και πεδίο συνάντησης της ζωγραφικής με τον κινηματογράφο, ενώ γεννιέται ένας γόνιμος διάλογος της κινηματογραφικής μαυρόασπρης ατμόσφαιρας του τέλους του 1950 με τη ζωντανή, πολύχρωμη εικαστική γλώσσα μιας νέας εποχής, της σημερινής.

Ο Κασσαβέτης, ο ριζοσπάστης, πρωτοπόρος σκηνοθέτης με τη λιτή, αυτοσχεδιαστική, ανθρωποκεντρική φιλμική φόρμα δίνει με την ταινία του την πρώτη ύλη και τις αφορμές για να μετασχηματιστούν οι «Σκιές» του σε μια ζωγραφική πανδαισία χρωμάτων, μορφών, τεχνικών και ξεχωριστών υλικών.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00
Σάββατο: 10:00 – 14:00
Κυριακή κλειστά
Χώρος: Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Μασσαλίας 22, Αθήνα

Η Αθήνα χορεύει την ελευθερία της – Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Πώς συνομιλεί μία ιστορική έκθεση με τη χορευτική δράση; Πώς τα σώματα εκφράζουν το όραμα μίας συμπεριληπτικής δημοκρατίας; Υπάρχει συλλογική σωματική μνήμη; Μπορεί ο χορός να γίνει γιορτή αντίστασης απέναντι στους περιορισμούς; Αυτά και άλλα πολλά φιλοδοξούν να απαντήσουν και να διερευνήσουν πέντε τοπο-ειδικές (site specific) χορευτικές παραστάσεις στο ένθετο χορού «Η Αθήνα χορεύει την ελευθερία της».

Η καλλιτεχνική δράση που παρουσιάζεται στον προαύλιο χώρο της έκθεσης στο Κέντρο Τεχνών του ΟΠΑΝΔΑ στο Πάρκο Ελευθερίας με ελεύθερη είσοδο, περιλαμβάνει τα site-specific χορευτικά έργα «Φεύγουν», «The possibility of democracy», «Re-Volver», «FRĒ-O-DŌM» και «Άρθρο 3 ή κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια» που ξεχώρισαν μεταξύ πολλών και ποιοτικών προτάσεων. Τα πέντε αυτά έργα που επιλέχθηκαν από την επιτροπή να απαρτίσουν το ένθετο «Η Αθήνα χορεύει την ελευθερία της» αναλαμβάνουν να ανοίξουν έναν «διάλογο» μεταξύ της ιστορικής έκθεσης και των ερμηνευτικών τεχνών.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Ξεναγήσεις Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων, μετά τη θερμή αποδοχή που έλαβαν οι δωρεάν ξεναγήσεις του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) την άνοιξη, συνεχίζει και τον Οκτώβριο. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, προσκαλώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα την πλούσια ιστορία και εμβληματικά σημεία της πόλης.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου

ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
10:30 | Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου, Πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος
Ξεναγός: Ιωάννα Κατοχιανού (έως 40 άτομα)
Α΄ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΜΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ
10:30 | Σημείο συγκέντρωσης: Κεντρική είσοδος Κοιμητηρίου, Τέρμα της οδού Αναπαύσεως
Ξεναγός: Μιχάλης Γιοχάλας (έως 40 άτομα)
ΠΝΥΚΑ – ΛΟΦΟΙ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΝΥΜΦΩΝ
13:00 | Σημείο συγκέντρωσης: Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, Φιλοπάππου
Ξεναγός: Λαυρεντία Γιαννόλα (έως 40 άτομα)

Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Α΄ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΤΑΦΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821
10:30 | Σημείο συγκέντρωσης: Κεντρική είσοδος Κοιμητηρίου, Τέρμα της οδού Αναπαύσεως
Ξεναγός: Μιχάλης Γιοχάλας (έως 40 άτομα)
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
11:00 | Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου
Ξεναγός: Κασσάνδρα Ποριώτη (έως 25 άτομα)
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
13:00 | Σημείο συγκέντρωσης: Εκκλησία Αγίου Τρύφωνος
Ξεναγός: Λαυρεντία Γιαννόλα (έως 40 άτομα)

Το μουσείο της Ακρόπολης

Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την 28η Οκτωβρίου

Ημέρα ελεύθερης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία είναι η Δεύτερα 28 Οκτωβρίου, λόγω της εθνικής εορτής.​ Μάλιστα, η δωρεάν είσοδος ισχύει και για το Μουσείο της Ακρόπολης. Ωστόσο, προσοχή, μόνο όλα όσα ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού, έχουν δωρεάν είσοδο για τους επισκέπτες την 28η Οκτωβρίου.