Ο κινηματογράφος από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του, συχνά καταπιάστηκε με θέματα της πολιτικής. Σπάνια άλλωστε οι αποκαλούμενοι «σημαντικότεροι σκηνοθέτες» δεν ασχολήθηκαν είτε άμεσα, είτε έμμεσα με θέματα πολιτικής σε κάποιες από τις ταινίες τους. Η πολιτική θεματολογία αποδόθηκε με πολλούς τρόπους και στυλ στην έβδομη τέχνη. Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει ενδεικτικά ορισμένα από τις πιο γνωστά τέτοια φιλμ, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα που εκτείνεται τόσο χρονικά όσο και σε επίπεδο ύφους και στυλ. Θωρηκτό Ποτέμκιν – Σεργκέι Αϊζενστάιν Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην Ιστορία του κινηματογράφου παραδίδει μάθημα κινηματογραφικής αφήγησης, μεταφέροντας στο πανί την εξέγερση των ναυτών του θωρηκτού στην Οδησσό, το 1905. Αξιομνημόνευτη η σκηνή της σφαγής στις σκάλες της πόλης από τους Κοζάκους.

Πολίτης Κέιν – Όρσον Γουέλς Μια από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο «Πολίτης Κέιν» αφηγείται την ιστορία ενός μεγιστάνα του Τύπου με ακόρεστη δίψα για εξουσία και όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα γνωρίσματα που θα τον οδηγήσουν στην πτώση.

S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα – Στάνλεϊ Κιούμπρικ Ο μοναδικός Κιούμπρικ δημιουργεί μια μαύρη κωμωδία με θέμα τον Ψυχρό Πόλεμο, σατιρίζοντας τον πυρηνικό όλεθρο που απειλούσε την ανθρωπότητα από τη σύγκρουση αυτή. Στο στόχαστρό του σκηνοθέτη βρίσκονται τόσο οι πολιτικοί όσο και οι στρατιωτικοί.

Ζ – Κώστας Γαβράς Ο Κώστας Γαβράς μεταφέρει με εξαιρετική επιτυχία το μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού στη μεγάλη οθόνη με θέμα τα δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και τη δράση του παρακράτους.

V for Vendetta – Τζέιμς ΜακΤιγκ Βασισμένο σε κόμικ, το V for Vendetta συνδέει το παρελθόν με το παρόν με σταθερούς άξονες το θέμα της αντίστασης απέναντι σε κάθε επίδοξο τύραννο: η ταινία ξεκινάει με την ιστορία ενός ανιστασιακού του 17ου αιώνα Γκάι Φοκς, που επιχείρησε να ανατινάξει το αγγλικό κοινοβούλιο και μας μεταφέρει σε ένα φανταστικό μέλλον όπου ένα νεοναζιστικό καθεστώς κυβερνάει την Αγγλία. Βαλς με τον Μπασίρ – Άρι Φόλμαν Η πολυβραβευμένη ισραηλινή ταινία στέλνει αντιπολεμικό μήνυμα χρησιμοποιώντας σαν μέσο τα κινούμενα σχεδία.

JFK – Ολιβερ Στόουν Ο Όλιβερ Στόουν ασχολείται με ένα από τα αγαπημένα και πιο πολυσυζητημένα θέματα μεταξύ των Αμερικανών: αυτό της δολοφονίας του Κένεντι και της αλήθειας πίσω από αυτήν. Αποκάλυψη τώρα – Φράνσις Φορντ Κόπολα Το δράμα του Κόπολα θεωρείται από τις σπουδαιότερες αντιπολεμικές ταινίες του κινηματογράφου και μάλλον δικαίως καθώς απέδωσε γλαφυρά τη φρίκη του πολέμου του Βιετνάμ.

Η πτώση – Ολιβερ Χίρσμπιγκελ Στις τελευταίες ημέρες του Γ’ Ράιχ και του εμπνευστή και δημιουργού του, Αδόλφου Χίτλερ, μας μεταφέρει η ταινία του Χίρσμπιγκελ. Αν και τα φιλμ με θέμα το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Χίτλερ είναι αμέτρητες, η συγκεκριμένη θεωρείται μια από τις αρτιότερες αναπτύσσοντας με ιδιαίτερο τρόπο τη φιγούρα ενός ανθρώπου που σημάδεψε τον 20ο αιώνα.

Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι – Κεν Λόουτς Ένας από τους κατεξοχήν πολιτικούς σκηνοθέτες καταπιάνεται με τον αγώνα των Ιρλανδών για ανεξαρτησία και τις συνέπειες του εμφυλίου μέσα από την ιστορία δύο αντίπαλων αδελφών.