Την αντίδραση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έχει προκαλέσει η κατάργηση του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων, τα έσοδα του οποίου βάσει νόμου προορίζονται για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης.
Οι φορείς του χώρου διαμαρτύρονται έντονα κάνοντας λόγο για σημαντικό πλήγμα στους ήδη χαμηλούς πόρους ενώ ξεκαθαρίζουν πως στην ουσία δεν πρόκειται για φόρο υπέρ τρίτων.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνοντας πως με την καινούργια «Δανειακή σύμβαση οικονομικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», καταργείται ο Ειδικός φόρος – χρήματα που καταγράφονται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού εσόδων του κράτους, από την απόδοση των κινηματογραφικών εισιτηρίων και προορίζονται αυστηρά για την κινηματογραφική πολιτική του υπουργείου. Η κατάργησή του ειδικού αυτού φόρου θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στους ήδη χαμηλούς πόρους του Ε.Κ.Κ., που αποτελούνται από την τακτική του επιχορήγηση και από την ενίσχυση από τον ειδικό αυτό φόρο, αλλά και ένα συντριπτικό πλήγμα στην Ελληνική κινηματογραφία. Σε μία δύσκολη εποχή που οι επιτυχίες του Ελληνικού κινηματογράφου, είναι καταγεγραμμένες και αποτελούν ανάσα στον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας, θεωρούμε την παρέμβαση όλων προς τη θετική κατεύθυνση δεδομένη», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου- ΕΣΠΕΚ ζητά από τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στην ουσία δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων, αλλά οι θεατές ενισχύουν με τον τρόπο αυτό την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας τους, της οποίας είναι και αποδέκτες». Τονίζει πως «αν τελικά ισχύσει, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ελληνικού σινεμά. Του κινηματογράφου που όταν κάθε φορά διακρίνεται διεθνώς, οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες, φροντίζουν να επαινούν με κενά λογύδρια όπως φαίνεται μέχρι και τώρα».
Σχέδιο λύση που θα αναστείλει την «καταστροφική αυτή εξέλιξη για τον Κινηματογράφο» ζητεί η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, υπενθυμίζοντας το νόμο 3905/2010, «ο οποίος ορίζει ρητά πως το κράτος υποχρεώνεται να ενισχύει και να αναπτύσσει την ελληνική κινηματογραφική Τέχνη».