Εννέα χρόνια μετά, «Τα Μυαλά που Κουβαλάς» επέστρεψαν με τη δεύτερη ταινία και με ένα νέο συναίσθημα, την Ανησυχία. Και μπορεί να έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από τότε που μάς συστήθηκε 11χρονη Ράιλι, εκείνη όμως κινηματογραφικά μεγάλωσε κατά δύο χρόνια.
Η Ράιλι έχει μπει πλέον στην εφηβεία και είναι μία άριστη μαθήτρια και ταλαντούχα παίκτρια του χόκεϊ επί πάγου. Ετοιμάζεται για το καλοκαιρινό αθλητικό καμπ, στο οποίο συμμετέχουν μόνο οι ξεχωριστές, νέες αθλήτριες. Μέσα της δίνεται μία συναισθηματική «μάχη», καθώς τα κυρίαρχα συναισθήματά της, η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία, έρχονται αντιμέτωπα με ένα καινούργιο συναίσθημα: την Ανησυχία που φέρνει μαζί της και παρέα.
Το «τέρας» της εφηβείας πρωταγωνιστεί στο σίκουελ, ένα θέμα «πιασάρικο» που αφορά όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, θα μυηθούν στον πολύχρωμο κόσμο των συναισθημάτων, εκείνα που βρίσκονται στην εφηβεία θα ταυτιστούν με την Ράιλι, καθώς θα αναγνωρίσουν συναισθήματα που και τα ίδια νιώθουν. Και τέλος, για τους ενήλικες, η ταινία είναι μία καλή ευκαιρία για ένα ταξίδι στον χρόνο, στην περίοδο της δικής τους εφηβείας, με όλα τα ελαττώματά της.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Kelsey Mann, η εμφάνιση νέων συναισθημάτων ήταν μονόδρομος. «Είχα αποφασίσει ότι η Ανησυχία θα είναι ένας κύριος χαρακτήρας», λέει. «Είναι κάτι που εμφανίζεται όταν μπαίνουμε στην εφηβεία, όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό. Θυμάμαι να κάνω έρευνα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας σε αυτή την ηλικία κι αυτό πυροδότησε την ιδέα μιας μπάλας κατεδάφισης που εμφανίζεται στα κεντρικά, ένα μάτσο εργάτες που τα γκρεμίζουν όλα. Είναι μία ανακαίνιση, έτσι μοιάζει η εφηβεία. Είναι χαοτικό». Συνεισφέροντας στο χάος και σε συνεργασία με την Ανησυχία, εμφανίζονται νέα συναισθήματα, όπως η Ντροπή και η Ανία που δεν είναι σαν «τη βαρεμάρα, την περιφρόνηση ή το σνομπάρισμα», λέει ο Mann. «Αν ρωτήσετε έναν έφηβο, πώς είναι η μέρα του και σας πει ένα «καλούτσικη, αυτό είναι η βαρεμάρα».
Τα Μυαλά που Κουβαλάς «σπάνε» τα ρεκόρ
Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που έξω από τις αίθουσες στις οποίες προβάλλεται η ταινία, σχηματίζονται ουρές από μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, τα «Μυαλά που Κουβαλάς» μέσα στις πρώτες ημέρες προβολής τους έκαναν ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 100 χιλιάδες εισιτήρια στο ελληνικό box office.
Τα μυαλά που κουβαλάμε όλοι μας, έβαλαν στην άκρη για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας και επέλεξαν γνήσια ψυχαγωγία γεμάτη συναισθήματα, ψυχή, χρώμα και γέλιο και χιλιάδες θεατές κάθε ηλικίας απόλαυσαν σε κλειστούς και θερινούς κινηματογράφους το animation του καλοκαιριού που έσπασε το ρεκόρ εισιτηρίων της τελευταίας 12ετίας για άνοιγμα τετραημέρου στο είδος του, αφήνοντας πίσω δημοφιλείς τίτλους όπως Minions, Super Mario, Kung Fu Panda.
Η υπόθεση
Οι φωνούλες μέσα στο κεφάλι της Ράιλι ξέρουν απέξω κι ανακατωτά το μυαλό που κουβαλά. Όμως, φέτος το καλοκαίρι, τα πάντα αλλάζουν όταν η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων των studios της Disney και της Pixar μάς συστήνει ένα νέο συναίσθημα: την Ανησυχία. Την απολαυστικότατη κωμωδία σκηνοθετεί ο Kelsey Mann σε σενάριο των Meg LeFauve και Dave Holstein.
Αξίζει να τη δείτε;
Θέλει και ερώτημα; Αν έχετε παιδιά, κάτι μας λέει πως σας το έχουν ζητήσει ήδη, μην το σκέφτεστε, είναι μία καλή κι ευχάριστη οικογενειακή έξοδος. Αλλά ακόμα και αν δεν έχετε παιδιά και σας αρέσουν οι ταινίες animation, τα «Μυαλά που Κουβαλάς 2» αξίζει να τα δείτε. Εξάλλου, όπως συμφωνούν όλοι, είναι από τις λίγες περιπτώσεις που το σίκουελ, είναι εξίσου καλό με την πρωτότυπη ταινία.
Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Νάντια Κοντογεώργη, Λευτέρης Ελευθερίου, Λυδία Τζανουδάκη, Μαρίνα Σαμάρκου, Κώστας ∆αρλάσης, Άντρια Ράπτη, Λητώ Αμπατζή, Έλσα Ζαρρή, ∆ημήτρης Σάρλος, Φιλίππα Μαβιτζή, Λυδία Σγουράκη, Αγγελίνα Παπαδοπούλου, Βασιλική Σούτη, Μαρία Πλακίδη, Χρήστος Θάνος, Κατερίνα Μάντζιου, Βασίλης Παπαστάθης, Τάσος Νταπαντάς, Γιάννης Τσούτσιας, Βασίλης Μήλιος, Γιώργος Ματαράγκας, Βίνα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Γκίργκις, Λένα Μαραβέα, Μαρία Μαραγκουδάκη.