Η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της είναι το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης που διοργανώνουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ώρα 19:00 στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9, Αθήνα) οι εκδόσεις Σάκκουλα και οι καθηγητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Θ. Πανάγος και Κ. Κόμνιος, με αφορμή την έκδοση του νέου τους συγγραφικού έργου που φέρει τον τίτλο «Κλιματική Κρίση – Τομεακές επιπτώσεις».
Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δημήτριος Παπαντώνης, η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γλυκερία Σιούτη και ο ομότιμος καθηγητής επίσης της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Φλογαΐτης, ενώ τον συντονισμό έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος Θοδωρής Παναγούλης. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να δώσουν το παρόν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα sakkoulas.gr.
Στο βιβλίο «Κλιματική Κρίση – Τομεακές επιπτώσεις» αναλύονται οι επιπτώσεις του κλίματος σε μια σειρά από τομείς που ξεκινούν από την οικονομία, την υγεία και την ενεργειακή ασφάλεια και φθάνουν μέχρι τη βιοποικιλότητα, τη μετανάστευση και την έρευνα για τους υδρογονάνθρακες, Αναλύεται καταρχάς η αναγκαιότητα της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία και της αποθήκευσης της ενέργειας σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγών Ενέργειας) στις μέρες μας. Εν συνεχεία, γίνεται αναφορά στην επίπτωση που έχει η κλιματική κρίση στις κοινωνίες (πόλεμοι, συγκρούσεις, κ.λπ.) και την οικονομία.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει τα τελευταία είκοσι χρόνια σημαντικές και τολμηρές πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες με υψηλό κόστος, στο πλαίσιο των πολιτικών του ΟΗΕ και έχει λάβει σωρεία μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή. Οι σχετικές ενωσιακές πρωτοβουλίες έφεραν μάλιστα σημαντικά αποτελέσματα και καθώς αναπτύχθηκαν βαθμιαίως δεν προκάλεσαν οικονομικό και κοινωνικό «σοκ» στα κράτη – μέλη και τους πολίτες τους, επέφεραν, ωστόσο, πλήθος μεταβολών και επιπτώσεων που αναλύονται στο παρόν.
Σημαντική στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι η συνεισφορά των κ.κ. Λ. Καπόλου (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για την πυρηνική ενέργεια και Γ. Παπακωνσταντίνου (στελέχους της αγοράς ενέργειας) για την αποθήκευση της ενέργειας. Κατά τη συγγραφή χρησιμοποιήθηκε ανεπιτήδευτο γλωσσικό ύφος, ώστε το περιεχόμενο να είναι προσιτό και στον μη ειδικό αναγνώστη. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από δημοσιεύσεις στον ελληνικό και ξένο τύπο, καθώς και από τα άρθρα Ελλήνων και αλλοδαπών επιστημόνων και καταβλήθηκε προσπάθεια να παρατεθούν και αντίθετες απόψεις.