Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο εγκαινιάζεται, απόψε (20:00), η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου αναγεννησιακού καλλιτέχνη.
Εξάλλου, αύριο Σάββατο ξεκινά τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «Δ. Θεοτοκόπουλος: τα χρόνια στην Κρήτη (El Greco: The Cretan Years)», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του έτους Greco 2014, Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία του πρεσβευτή της Ισπανίας στην Ελλάδα Αλφόνσο Λουτσίνι Ματέο (Alfonso Lucini Mateo), ενώ το Μουσείο Μπενάκη θα εκπροσωπηθεί από τον διευθυντή του, καθηγητή Άγγελο Δεληβοριά.
Η έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης , είναι αφιερωμένη στην ιταλική περίοδο του καλλιτέχνη και οι οργανωτές τονίζουν: «Mε επίκεντρο τους δύο πίνακές του, που εκτίθενται μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την “Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά” (περίπου 1570, ανήκει στα Ιδρύματα Ανδρέα & Μαρίας Καλοκαιρινού) και τη “Βάπτιση του Χριστού” (περίπου 1569, ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου), αναπλάθεται ο ευρύτερος καλλιτεχνικός περίγυρος».
«Εκτίθενται σχετικά έργα από την Κρητική αγιογραφία του 16ου αιώνα, αλλά και έργα δυτικών καλλιτεχνών με παρόμοια θεματολογία. Παράλληλα, αναπλάθεται και ο ανθρώπινος περίγυρος γύρω από τον Θεοτοκόπουλο, οι επιφανείς υποστηρικτές του, και οι σημαντικοί καλλιτέχνες με τους οποίους συνδέθηκε κατά την παραμονή του στην Ιταλία, σε μια εποχή όπου η αναγνώριση, στήριξη και προστασία από προβεβλημένες προσωπικότητες ήταν απαραίτητη για την επιβίωση και την ανάδειξη των καλλιτεχνών. Τα ιστορικά πρόσωπα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι ο ισχυρός καρδινάλιος Αλεσάντρο Φαρνέζε (Alessandro Farnese), στο παλάτι του οποίου, στη Ρώμη, φιλοξενήθηκε ο Greco επί δύο χρόνια, ο βιβλιοθηκάριος του Φούλβιο Ορσίνι (Fulvio Orsini) και ο διάσημος μινιατουρίστας Τζιούλιο Γκλόβιο (Giulio Clovio), που σε επιστολή του προς τον καρδινάλιο Φαρνέζε χαρακτήριζε τον Θεοτοκόπουλο “σπάνια περίπτωση για τη ζωγραφική”», προσθέτουν οι διοργανωτές.
Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, σημαντικά έργα, ζωγραφικά και χαρακτικά, από ξένα και ελληνικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές: Galleria Uffizi (Φλωρεντία), Pinacoteca Vaticana (Ρώμη), Münchner Stadtmuseum (Μόναχο), Kupferstichkabinett (Βερολίνο), Istituto Nazionale per la Grafica (Ρώμη), Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Συλλογή Μαριάννας Λάτση.
Ανάμεσά τους πρόκειται να εκτεθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα: «Η Προσκύνηση των Ποιμένων» του Ελ Γκρέκο από το Agnes Etherington Art Center (Kingston, Ontario, Καναδάς), η «Προσωπογραφία του Giulio Clovio» της Sofonisba Anguissola από τη συλλογή Malgeri-Zeri (Ρώμη), καθώς και μια «Προσωπογραφία του Fulvio Orsini», αγνώστου καλλιτέχνη, από τις Συλλογές του Μουσείου Uffizi (Φλωρεντία).
Πλούσιο αρχειακό υλικό, βιβλία και ντοκουμέντα ολοκληρώνουν την έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Χατζηνικολάου και σχεδίασαν η αρχιτέκτονας, μουσειολόγος Λένα Κατσανίκα- Στεφάνου και η αρχιτέκτονας Αλεξάνδρα Σαγιά, ενώ την προετοιμασία της έκθεσης στο Ιστορικό Μουσείο συντόνισε η διευθύντριά του, Εύα Γραμματικάκη.
Εξάλλου, από αύριο Σάββατο 21 ως και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014 θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «Δ. Θεοτοκόπουλος: τα χρόνια στην Κρήτη (El Greco: The Cretan Years)», στο οποίο θα συμμετάσχουν κορυφαίοι μελετητές του μεγάλου ζωγράφου από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ιαπωνία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Αντικείμενο του συμποσίου αποτελεί η λιγότερο διερευνημένη περίοδος της πρώτης διαμόρφωσης και της δραστηριότητας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην ενετική Candia, στο πλαίσιο της μεταβυζαντινής ζωγραφικής.
Γλώσσες του συνεδρίου, που θα μεταδίδεται σε live streaming από την ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, είναι τα αγγλικά, τα ελληνικά και τα ισπανικά. Θα υπάρχει άμεση διερμηνεία από τα αγγλικά και τα ισπανικά προς τα ελληνικά, καθώς και από τα ελληνικά προς τα αγγλικά.