Καταξιωμένοι σεφ από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ακαδημαϊκοί από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και ο δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, δίνουν ραντεβού, στο 1ο Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας, που ανοίγει τις πύλες του, από τις 22 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο Fethiye της Τουρκίας.
Σε έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς, όπου Έλληνες και Τούρκοι συνυπήρχαν για αιώνες, θα στηθεί για πρώτη φορά μια γιορτή που θα ενώσει τις δύο πλευρές του Αιγαίου, αυτά τα μαγικά σημεία του χάρτη της Μεσογείου, με συνδετικό κρίκο τη γαστρονομία.
Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στη βραβευμένη σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί το εστιατόριό της στον επίγειο παράδεισο του Fethiye. «Τους τελευταίους μήνες μαζί με το δήμαρχο κ. Alim Karaca και τη σύζυγό του, Çiğdem Karaca, πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Λυκίας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, πολιτισμού και φιλίας, το οποίο θα ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η ιστορική ανά τους αιώνες γη της Λυκίας συνδυάζει πολιτισμό και γαστρονομία και μπλέκει σαν ζωγραφικός πίνακας το βουνό με τη θάλασσα» αναφέρει η διάσημη σεφ για τη διοργάνωση και γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.
Αρωγός σε αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία στέκεται ο δήμαρχος της πόλης κ. Alim Karaca, καθώς και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της περιοχής Osman Çıralı, οι οποίοι αγκάλιασαν την πρόταση της σεφ με ενθουσιασμό.
«Θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα μας και να γίνει το φεστιβάλ η αφορμή να επισκέπτονται, όσοι περισσότεροι Έλληνες είναι δυνατόν, τις περιοχές της Ανατολίας, του Αιγαίου και της Μεσογείου. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί σ’ έναν δρόμο φιλίας, διότι μας ενώνει ο πολιτισμός και η γαστρονομία» αναφέρει ο κ. Karaca και συνεχίζει. «Επιθυμούμε τις δύο ακτές να τις συνδέει αγάπη και ειρήνη και, με αφορμή το φεστιβάλ, να αρχίσει μία περίοδος που ο Έλληνας θα έρχεται στις περιοχές μας για να διασκεδάσει και για να περπατήσει στα ιστορικά μέρη που οι δύο λαοί συνυπήρχαν εδώ και αιώνες. Όλα αυτά τα μέρη θα τα επισκεφτούμε με τους φιλοξενούμενούς μας από την Ελλάδα…»
Σύμφωνα με το δήμαρχο του Fethiye, αυτό το φεστιβάλ θα είναι μόνο η αρχή. «Φιλοδοξούμε να ανταποδώσουμε και εμείς την επίσκεψη, με πρώτο σταθμό τη Σύμη, καθώς στο φεστιβάλ θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε το δήμαρχο Σύμης, τον κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα».
Πολλοί είναι οι Έλληνες σεφ που ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα για να παρουσιάσουν στο φεστιβάλ γεύσεις με άρωμα Ελλάδας. «Θα έχουμε την τιμή να βρίσκεται κοντά μας η σεφ Ανίτα Ζάχου, από τη Μύκονο, η οποία θα κάνει γευσιγνωσία ελαιόλαδου, η Συμιακή σεφ Δικαία Μαραβέγια, η οποία θα μαγειρέψει ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Σύμης, την αθερόπιτα, καθώς και ο καταξιωμένος σεφ του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, Λυσίμαχος Δράκος, ο οποίος θα δημιουργήσει μία μοναδική συνταγή με θαλασσινά και ζυμαρικά» αναφέρει η Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή: γεμιστά με γαλάζια καβούρια που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή.
Η αγαπημένη σεφ μάς δίνει μια εικόνα και των άλλων προσκεκλημένων του φεστιβάλ. «Στον κόσμο των παραδοσιακών γεύσεων της Ανατολής θα μας ξεναγήσουν οι αναγνωρισμένου κύρους σεφ της Κωνσταντινούπολης Ilhan Onay και Audin Demir. Ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και δημοσιογράφοι από το τουριστικό Μπόντρουμ θα μιλήσουν για τη γαστρονομία, τον τουρισμό, τις χαμένες γεύσεις, την παράδοση, τις κλιματολογικές αλλαγές και το πόσο αυτές θα επηρεάσουν τη ζωή μας». Η κ. Εκμεκτσίογλου δεν κρύβει τη συγκίνησή της για το γεγονός πως όλοι οι προσκεκλημένοι επαγγελματίες δέχτηκαν το κάλεσμα εθελοντικά και με πολλή χαρά.
Το «παρών» στο φεστιβάλ θα δώσουν, επίσης, o Νομάρχης İdris Akbıyık, ο περιφερειάρχης İsmail Hakkı Ertaş, η Zeynep Kakınç δημοσιογράφος της εφημερίδας Milliyet, η Nurgül Büyükkalay δημοσιογράφος της εφημερίδας Hürriyet, η Ebru Baybara Demir, σεφ κοινωνικής γαστρονομίας, η οποία έχει βραβευτεί με το Basque Culinary World Price 2023, ο Şemsi Toprak, διευθυντής της Tui Care Foundation Τουρκίας, η Dr İlkay Gök, διευθύντρια του τμήματος γαστρονομίας του Πανεπιστημίου Okan, η Sude Burcu, Βαλκανιονίκης του Tae Kwon Do και επτά φορές πρωταθλήτρια Τουρκίας.
Τι άλλο περιλαμβάνει το φεστιβάλ; «Θα πάμε στο Καγιακιούι που ήταν κατοικημένο από Έλληνες και ονομαζόταν Λεβίσι, θα επισκεφθούμε όλα τα μνημεία, θα φάμε σε ένα τραπέζι αγάπης και ειρήνης που θα στηθεί, για το οποίο θα μαγειρέψουν οι σεφ που θα φιλοξενηθούν, με προϊόντα τα οποία θα αγοράσουμε στα παζάρια που θα συναντήσουμε στη βόλτα μας. Θα μαγειρέψουμε συνταγές που αγαπούν οι δύο λαοί, θα χορέψουμε» αναφέρει ο κ. Karaca, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σύλλογοι 41 χωριών της περιοχής θα ξεναγήσουν το κοινό στις γεύσεις και τα προϊόντα του μοναδικού τόπου τους.