Μια από τις πιο αγαπημένες εκδηλώσεις ιστορικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, το Εαρινό Ράλι ΦΙΛΠΑ επέστρεψε φέτος μετά από 5 χρόνια και πάλι στο νησί των Σπετσών από την Παρασκευή 8/4 έως την Κυριακή 10/4.

Τα 69 πληρώματα με τα όμορφα αυτοκίνητά τους είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις διαδρομές τόσο προς το νησί των Σπετσών, όσο και στο ίδιο το νησί, κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό, επιλέγοντας μεταξύ δυο κατηγοριών: την Super Trophy (Regularity) με ελεύθερη χρήση όλων των οργάνων με κανονικές (green) και γρήγορες (red) ειδικές διαδρομές, ή την Classic Trophy (Touring) με χαμηλότερες ταχύτητες και χρήση μόνο κλασσικών οργάνων, που δεν δείχνουν ΜΩΤ. Η χρονομέτρηση του αγώνα έγινε δορυφορικά από την Anube, με πολλές χρονομετρήσεις υψηλής ακριβείας και άμεση προβολή αποτελεσμάτων στο διαδίκτυο.

Η εκκίνηση δόθηκε στα Ίσθμια το πρωί της Παρασκευής και ακολούθησαν 4 ειδικές διαδρομές που πέρασαν από Κεχριές, Ρυτό, Σοφικό με τελευταία ειδική την Δρυόπη. Όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Κόστα και πέρασαν με το καραβάκι στο πανέμορφο νησί των Σπετσών, όπου παρατάχθηκαν μπροστά από την πλατεία του δήμου μπροστά από το Poseidonion Grand Hotel, ενώ σιγά σιγά έφταναν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που επέλεξαν την κατηγορία Classic Trophy.



Η πλατεία γέμισε από όμορφα καλοδιατηρημένα αυτοκίνητα, πολλούς επισκέπτες του νησιού για να τα φωτογραφίσουν ενώ την παράσταση έκλεψαν αρκετά αυτοκίνητα των δεκαετιών 50 και 60.

Πιο ακριβές πλήρωμα αναδείχθηκε το ζεύγος Γεωργακόπουλος – Μπινιάκου με Morris Mini του 1967, με δεύτερους τους Γεωργοσόπουλο- Παπανικολάου με Talbot/Matra Murena του 1981, ενώ το βάθρο συμπλήρωσαν οι Λυμπερόπουλος – Γιαννιώτη, με Mercedes 250S του1967.

Στην κατηγορία Classic Trophy νικητές αναδείχθηκαν οι Χαβρεδάκης-Αλυγιζάκης με BMW 501/8 του 1959, Χ. Μητρόπουλος-Ι. Μητρόπουλος με Alfa Romeo Spider 2000 του 1959 και Κλουκίνας-Λάμπρου με Lotus Elan SE του 1992.

Το πρωί του Σαββάτου τα αυτοκίνητα εκκίνησαν για τον καθιερωμένο γύρο του νησιού και το προγραμματισμένο πικ-νικ στην παραλία της Αγίας Παρασκευής. Η επιστροφή έγινε αργά το μεσημέρι από το δυτικό μέρος του νησιού και μέσω του παλιού λιμανιού, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα ωραία αυτοκίνητα στα στενά σοκάκια των Σπετσών. Τα αυτοκίνητα παρατάχθηκαν ανά μάρκα, προέλευση και χρονολογία μπροστά από το ξενοδοχείο Poseidonion Grand Hotel, έτοιμα για το φωτογραφικά φλας και για την ψηφοφορία για το πιο όμορφο αυτοκίνητο.

Το βράδυ του Σαββάτου και αφού ολοκληρώθηκε και η ψηφοφορία για το πιο όμορφο αυτοκίνητο της εκδήλωσης, το οποίο κέρδισε η κόκκινη Jaguar XK 140 του 1956 με πλήρωμα τους Οtt-Βαλατά.