Η Αγγλία έχει μπει για τα καλά στον δρόμο να γίνει η πρώτη μεγάλη οικονομία του πλανήτη που θα απαγορεύσει την πώληση καινούριων βενζινοκίνητων και ντίζελ αυτοκινήτων, δίνοντας το σύνθημα για την αποφασιστική μάχη με την κλιματική αλλαγή.
Μια κίνηση που αναμενόταν για το 2035, πλέον όμως η χώρα μοιάζει αποφασισμένη να το κάνει ήδη από το 2030. Πέντε χρόνια νωρίτερα.
Τα υβριδικής τεχνολογίας αυτοκίνητα θα μπορούν ωστόσο να πωλούνται ως και το 2035.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για την ομαλή μάλιστα μετάβαση στην ηλεκτρική τεχνολογία, η κυβέρνηση προτίθεται να δαπανήσει 1,3 δισ. λίρες για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Άλλα 500 εκατ. λίρες θα πάνε στην ανάπτυξη και την παραγωγή μπαταριών και 582 εκατ. λίρες σε κίνητρα για τον κόσμο ώστε να αγκαλιάσουν την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.
Το μέτρο είναι τμήμα μόνο της λεγόμενης «πράσινης βιομηχανικής επανάστασης» που ονειρεύεται και έχει προτείνει ήδη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η κυβέρνηση του οποίου έχει δηλώσει πως σκοπεύει να επενδύσει 12 δισ. λίρες σε έργα «πράσινης» ανάπτυξης.
Το κυβερνητικό σχέδιο έρχεται μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, που μετρά ακόμα τις πληγές της από την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με το BBC, ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί πως η «πράσινη βιομηχανική επανάσταση» θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Παρά το γεγονός ότι αυτή η χρονιά έχει πάρει ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που περιμέναμε, το Ηνωμένο Βασίλειο κοιτά στο μέλλον και είναι έτοιμο να αδράξει την ευκαιρία να γίνει πιο πράσινο», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατο ανακοινωθέν.
«Η ανάκαμψη του πλανήτη μας και των οικονομιών μας μπορούν και πρέπει να πάνε χέρι-χέρι», καταλήγει.
Καινούρια αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με βενζίνη ή πετρέλαιο δεν θα πωλούνται στην Αγγλία από το 2030 και μετά. Αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό ένα παραθυράκι για τα υβριδικά.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Επιχειρηματικότητας, Άλοκ Σάρμα, ο οποίος μίλησε στο BBC, τα 4 δισ. λίρες είναι τμήμα μόλις ενός ευρύτερου σχεδίου δημόσιων επενδύσεων 12 δισεκατομμυρίων για την επόμενη και «πράσινη» μέρα της Αγγλίας.
Ο ίδιος θεωρεί πως αυτό το κονδύλι θα δημιουργήσει ακόμα και 250.000 νέες θέσεις εργασίας. Η απαγόρευση των οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα είναι ένα μόνο βήμα από το ολοκληρωμένο σχέδιο των 10 σημείων.
Απαραίτητο ωστόσο για να φύγει η μόλυνση από τους δρόμους. Και η Αγγλία προτίθεται να γίνει η πρώτη μεγάλη οικονομία της οικουμένης που θα στοιχηματίσει υπέρ του καθαρότερου αύριο.