Φτάνεις άραγε γρηγορότερα στον προορισμό σου αν παραβιάζεις τα όρια ταχύτητας;
Ναι, θα πει κάποιος, μόνο που η τελική απάντηση είναι κομματάκι πιο περίπλοκη από αυτό. Αν συμπεριλάβεις τουλάχιστον το ρίσκο της κλήσης και το άλλο ρίσκο, το μεγαλύτερο, αυτό της πρόκλησης ατυχήματος.
Η γνωστή ιστοσελίδα Lifehacker κάθισε και έκανε τα μαθηματικά για να μας πει αν αξίζει να υπερβαίνεις το όριο ταχύτητας κατά 10 μίλια/ώρα (16 χλμ/ώρα), μια υπέρβαση με την οποία γλιτώνεις συνήθως το πρόστιμο της αστυνομίας.
Βρήκε λοιπόν πως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας αποδίδει μόνο σε μεγάλα ταξίδια. Κι αυτό πάλι χωρίς να συμπεριλάβει κανείς φανάρια και άλλες καθυστερήσεις.
Υπολόγισε προορισμούς διαφορετικών αποστάσεων (15, 30, 50 και 500 μίλια) με διαφορετικές ταχύτητες, πάντα 10 μίλια/ώρα πάνω από το όριο ταχύτητας.
Εκτός κι αν μιλάμε για μεγάλες αποστάσεις (50 μίλια είναι 80 χιλιόμετρα), ο χρόνος που γλιτώνεις είναι πραγματικά αμελητέος. Σε διαδρομή 80 χιλιομέτρων κερδίζεις μόλις 12 λεπτά! Αν υπολογίσουμε μάλιστα φανάρια και κάνα ξαφνικό μποτιλιάρισμα, το κέρδος εξανεμίζεται γρήγορα.
Εννοείται πως αν πατήσεις το γκάζι ακόμα περισσότερο μειώνεις περαιτέρω τον χρόνο του ταξιδιού, μόνο που εδώ υπάρχουν πλέον πιεστικά θέματα ασφάλειας και νόμου.
Κι αυτά τα μαθηματικά αφορούν μάλιστα σε ανοιχτούς αυτοκινητοδρόμους που διατηρείς σταθερή ταχύτητα. Σε συνθήκες πόλης κάθε θεωρητικό κέρδος από την ταχύτητα εξανεμίζεται στο πρώτο μποτιλιάρισμα.
Σε μια διαδρομή 50 μιλίων, μας λέει το Lifehacker, ας υποθέσουμε πως θα συναντήσουμε 25 φανάρια (ένα ανά 2 μίλια), με 30-45 δευτερόλεπτα χρόνο αναμονής το καθένα. Αυτό σημαίνει πως ο χρόνος που θα χάσουμε περιμένοντας στα φανάρια κυμαίνεται μεταξύ 12,5-18,75 λεπτών.
Ο χρόνος μιας διαδρομής δεν εξαρτάται μόνο από την ταχύτητα κίνησης του οχήματος, κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας πριν πατήσουμε το γκάζι, σταθμίζοντας τελικά το αν αξίζει…