Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα του ποδηλάτου έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Μιλάμε για την αστική κυρίως ποδηλασία που όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει και δοκιμάζει ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης.
Οι νέοι ποδηλάτες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Σε αυτούς που θα παραμείνουν στο σπορ και σε αυτούς που θα σταματήσουν να «πατάνε πετάλι» μετά από την πάροδο των 2 πρώτων μηνών… το πολύ.
Επειδή κανένας μας δεν ξέρει σε ποια κατηγορία από τις δύο παραπάνω θα καταλήξει, καλό είναι να ξέρουμε ορισμένα βασικά πράγματα για το ποδήλατο και την πρώτη επαφή μαζί του. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η πρώτη και κρίσιμη επαφή είναι και η καθοριστική για το αν και κατά πόσο θα υπάρχει συνέχεια.
Ποδήλατο μπορούν να καβαλήσουν όλοι, ανεξαρτήτως βάρους, σωματικής ή φυσικής κατάστασης. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται όπως λέει και το ρητό όμως αυτά δεν σημαίνουν πως όταν ανέβουμε σε ένα τέτοιου τύπου δίτροχο όχημα, αρκεί απλά να ξέρουμε να κάνουμε πετάλι έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων μας.
Ο συνδυασμός ισορροπίας και τεχνικής, κίνησης του σώματος και χαλάρωσης, μπορούν εύκολα να αντισταθμίσουν τις απαιτήσεις σε δύναμη και αντοχή. Η ποδηλασία είναι δραστηριότητα περισσότερο τεχνικής και κατά δεύτερον σωματικής άσκησης. Και αυτά είναι στοιχεία που εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και την επαφή.
Όσο συχνότερα (κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη) το χρησιμοποιούμε, τόσο εξοικειωνόμαστε με την ποδηλασία, τόσο περισσότερο το σώμα μας «θυμάται». Προσαρμόζεται και τελικά αποκτά την συναρμογή ώστε να χρησιμοποιούμε την δύναμη του σώματός μας αποτελεσματικά, χωρίς να κουραζόμαστε.
Μην προσπαθείτε να βγάλετε συμπέρασμα από την πρώτη ή την δεύτερη βόλτα με το καινούργιο ή το (πολύ) παλιό σας ποδήλατο (όποιου τύπου και αν είναι αυτό). Δώστε χρόνο στο μυαλό και το σώμα σας να προσαρμοστεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό που έχει τις δικές του απαιτήσεις.
Αποφύγετε τους μακρινούς προορισμούς στην αρχή, μην σκέφτεστε ότι κάπου πρέπει να φτάσετε και ορίζετε αρχικά αποστάσεις μικρότερες απ’ αυτές που πιστεύετε ότι μπορείτε να διανύσετε. Κάντε απλώς βόλτα, κατά προτίμηση σε ευθείες και σε περιβάλλον χαλάρωσης, δασύλλια, ποδηλατοδρόμους, πεζόδρομους, χαζεύοντας τον περιβάλλοντα χώρο.
Μπορεί ο στόχος να είναι η αστική καθημερινή μετακίνηση, όμως αν κάποια τέτοια ‘δοκιμασία’ συμπεριληφθεί στη διαδρομή της πρώτης βόλτας, απλά θα απογοητευθείτε. Αφήστε το για αργότερα. Για αρχή εντοπίστε το τερέν στη γειτονιά σας που μπορείτε να ξεκινήσετε, βρείτε ένα ποδήλατο που να σας ικανοποιεί έστω εμφανισιακά και απλά ξεκινήστε. Μην παραλείψετε το κράνος και τον εξοπλισμό ‘ασφαλείας’, φώτα, ανακλαστικά και ρούχα με έντονα χρώματα.
Αυτό που θα έρθει γρήγορα είναι η αναζήτηση της σωστής ρύθμισης της σέλας, κατά πόσο πρέπει να απλώνει το πόδι στο πετάλι αλλά να μην τεντώνει τελείως, η θέση του τιμονιού και των φρένων. Στην πρώτη βόλτα μικρή σημασία έχουν όλα αυτά. Απλά αναζητάτε κατά πόσο ταιριάζουν τα χνώτα σας για να συνεχίσετε να κάνετε παρέα. Στη πορεία κι εσείς θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε και το ποδήλατο δημιουργώντας τη δική σας σχέση.
Μην παίρνετε μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις από την αρχή και κυρίως μην ξοδεύεστε αδίκως. Κάνετε την ‘επανασύνδεση’ με δανεικό ποδήλατο, με φθηνό μεταχειρισμένο ή με ό,τι ήδη έχετε στην αποθήκη. Η στατιστική λέει ότι μετά από περίπου 5 με 6 μήνες συνεχούς επαφής, θα έχετε εμπεριστατωμένη άποψη για τον τύπο ποδηλάτου που πραγματικά χρειάζεστε ή για τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στο ήδη υπάρχον.
Μέχρι τότε το ποδήλατο θα παραμένει ένας γνωστός άγνωστος που όλοι έχουμε την περιέργεια και την επιθυμία ενδεχομένως, να εντάξουμε στη ζωή μας αλλά δεν ξέρουμε πώς ή αναβάλουμε να κάνουμε την αρχή. Όσο απλό και φιλικό είναι σαν ‘μέσο’ άλλο τόσο αβίαστη και σταδιακή πρέπει να είναι και η γνωριμία μαζί του.
Το πιθανότερο είναι να γίνει ο αχώριστος φίλος που ξαναβρήκατε από τα παιδικά σας χρόνια. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και ανταποδοτικά…