Ο Villopoto κέρδισε με την Kawasaki KX450F τον 13ο αγώνα της χρονιάς και με τους βαθμούς της νίκης εξασφάλισε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ΑΜΑ Supercross.

Η είδηση όμως είναι ότι έγινε ο πρώτος οδηγός στην ιστορία που εξασφαλίζει το πρωτάθλημα τόσο νωρίς, ήδη 4 αγώνες πριν το τέλος της σεζόν. Μεγάλα ονόματα της ιστορίας όπως οι James Stewart, Ricky Carmichael, Jeremy McGrath και Bob Hannah, είναι οι μόνοι που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν δυο συνεχόμενους τίτλους ΑΜΑ SX, κανένας όμως με τον τρόπο μόλις κατάφερε ο Villopoto.

Το 2011 ο Ryan είχε κερδίσει και πάλι τόσο τον τίτλο του AMA Supercross αλλά και του AMA Motocross. Ήρεμος, σεμνός και μετρημένος, ένας γνήσιος αθλητής, ο 23χρονος οδηγός από την Καλιφόρνια έχει το ρεκόρ να έχει κερδίσει τρεις τίτλους σε λιγότερο από 11 μήνες.

Τον Δεκέμβριο του 2011 έλεγε ότι «Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναλάβω το φετινό κατόρθωμα. (τίτλο)». Στην συνέχεια, με 8 νίκες σε 13 αγώνες τα κατάφερε, φαινομενικά και πιο εύκολα από πέρσι.

Με τις επιδόσεις αυτές έχει μαζέψει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και όλοι υπολογίζουν τα ρεκόρ που μπορεί να καταρρίψει. Ο ίδιος λέει ότι απεχθάνεται το κυνήγι των στατιστικών και τα πράγματα είναι πιο απλά για τον ίδιο. «Θέλω μόνο να κερδίζω, δεν αντέχω να χάνω. Οι στατιστικές δεν με ενδιαφέρουν».

Όμως ακόμη κι έτσι μπορεί να σπάσει το ρεκόρ νικών και οδεύει ήδη ολοταχώς προς τα εκεί (σε σχέση με την ηλικία του και το ποσοστό νικών προς αγώνες που έχει συμμετάσχει). Έχει κερδίσει τα πάντα από το 2006 που έγινε επαγγελματίας και ο θρόνος του Ricky Carmichael αρχίζει να τρίζει. Άλλωστε όπως ο ίδιος ο GOAT (Greatest Of All Times) – Ricky Carmichael έχει αποδεχτεί χαριτολογώντας, «Όταν τα πράγματα περνάνε στο βιβλίο των ρεκόρ, φεύγουν από τα δικά σου».

«O Jeremy McGrath έκανε μια τεράστια καριέρα και κέρδισε 72 αγώνες Supercross. Όμως ρεαλιστικά για να πετύχω κάτι τέτοιο ή να το ξεπεράσω, σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέχω για πολλά χρόνια. Ο δικός μου στόχος δεν είναι να τρέχω ‘για πάντα’. Θέλω να κάνω μερικές καλές χρονιές στην πρώτη γραμμή και μετά ν’ αποσυρθώ», δηλώνει τώρα ο Villopoto. Αρκετά χρόνια βέβαια πριν έρθει η ώρα να πάρει την δυσκολότερη απόφαση για έναν αθλητή.

Προς το παρόν ο επόμενος στόχος του είναι να κατακτήσει, για δεύτερη συνεχόμενη φορά επίσης, το πρωτάθλημα AMA Pro Motocross του 2012. Το πρωτάθλημα ξεκινά στις 21 Μαΐου και ο Villopoto είναι φυσικά από τα φαβορί για τον τίτλο.

Έχει όλα τα φόντα να επαναλάβει τον άθλο που έχει οριοθετήσει ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, Ricky Carmichael, με επτά σερί τίτλους (2000-2006). Άλλωστε έχει και τη συνταγή αφού όπως λέει κι ο ίδιος, «για να κερδίζεις πρωταθλήματα πρέπει να είσαι περισσότερο ‘σταθερά γρήγορος’ παρά ‘ο πιο γρήγορος απ’ όλους».