Η Volvo Car Corporation κάνει τώρα το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του αναμενόμενου νέου πολυτελούς σεντάν της, στη μεγάλη κατηγορία. Το πρωτότυπο αυτοκίνητο Concept You, που παρουσιάζεται στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης συνδυάζει την κομψή εξωτερική εμφάνιση τύπου κουπέ με ένα πολυτελές high-tech εσωτερικό, που επιτρέπει στον οδηγό να διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος μέσω της κορυφαίας τεχνολογίας smart pad.

Το Concept You παραλαμβάνει τη σκυτάλη από το Concept Universe, που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης και δίνει στο αγοραστικό κοινό – σε όλο τον κόσμο – ακόμα ένα συναρπαστικό δείγμα του μέλλοντος της Volvo Car Corporation.

Διαθέτοντας ένα πλήρως εξοπλισμένο εσωτερικό, το Concept You επιτρέπει στους αγοραστές των πολυτελών σεντάν να βιώσουν την εμπειρία της τεχνικής και της κορυφαίας τεχνολογίας επικοινωνίας με το αυτοκίνητο που θα είναι το σήμα κατατεθέν των μελλοντικών Volvo.

Έλεγχος δια της αφής

Στο πολυτελές εσωτερικό του Concept You συναντάμε ένα συνδυασμό κορυφαίας τεχνολογίας smart pad και τεχνικής υψηλοτάτου επιπέδου.

Το κέντρο ελέγχου του Concept You αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: την ψηφιακή οθόνη πληροφόρησης οδηγού (DIM – Driver Information Monitor), ένα σύστημα προβολής ενδείξεων στο παρμπρίζ (head-up display), μία οθόνη αφής στο ανώτερο τμήμα της κεντρικής κονσόλας και μία οθόνη αφής μεταξύ των δύο ανεξάρτητων πίσω καθισμάτων. Το κατασκευασμένο από ξύλο και δέρμα τιμόνι συνοδεύεται από αλουμινένια paddles με ενσωματωμένες οθόνες αφής.

Η οθόνη αφής στο ανώτερο τμήμα της κεντρικής κονσόλας παραμένει σε κατάσταση αναμονής μέχρι τη στιγμή που οδηγός θα στρέψει το βλέμμα του προς αυτήν. Μία κρυφή κάμερα υπερύθρων καταγράφει τις κινήσεις των ματιών και οι πληροφορίες εμφανίζονται στην οθόνη. Ένας ακόμα αισθητήρας καταγράφει τις κινήσεις των χεριών και ενεργοποιεί τη λειτουργία ελέγχου του συστήματος ψυχαγωγίας. Οι πιθανότητες ενεργοποίησης κάθε λειτουργίας διαφέρουν ανάλογα με το αν η οθόνη προσεγγίζεται από τον οδηγό ή από το συνοδηγό.

Ο οδηγός μπορεί να «ρίξει» τα δεδομένα από το κεντρική οθόνη αφής στο head-up display – και μπορεί επίσης να ανταλλάξει διάφορα στοιχεία με τους πίσω επιβάτες. Μια φωτεινή ένδειξη στην κεντρική κονσόλα ενημερώνει σχετικά με τη μεταφορά αρχείων.

Μοναδικό ηχοσύστημα με ισχύ από τον αέρα

Στο σύστημα ψυχαγωγίας συμπεριλαμβάνεται ένα high-end ηχοσύστημα από την Alpine. Αυτό με τη σειρά του περιλαμβάνει το subwoofer (υπογούφερ) FreshAir – μια πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιεί τον αέρα που βρίσκεται εκτός αυτοκινήτου για να δημιουργήσει την απόλυτη εμπειρία ακρόασης. Το ηχοσύστημα αποτελείται από μικρές, βελτιστοποιημένες μονάδες, με τη βοήθεια των οποίων μειώνεται σημαντικά το βάρος – ενώ ταυτόχρονα ο παραγόμενος ήχος είναι καλύτερος από αυτόν που προσφέρουν τα υπάρχοντα σήμερα συστήματα.

Άνετο και εκλεπτισμένο

Το εσωτερικό είναι προσανατολισμένο στο να προσφέρει στους πελάτες που αποφασίζουν με βάση τη σχεδίαση ένα άνετο, Σκανδιναβικής έμπνευσης περιβάλλον το οποίο είναι επίσης φιλικό στο χρήστη και αναζωογονητικά απλό. Κάθε στοιχείο έχει επιλεγεί με γνώμονα τις ανάγκες του πελάτη. Στο εμπρός τμήμα του, το εσωτερικό «κινείται» γύρω από τον οδηγό, ενώ πίσω είναι προσανατολισμένο στην «χαλαρωτική» άνεση.

Η αίσθηση δυναμισμού και ο συνδυασμός σκούρων χρωμάτων στα εμπρός καθίσματα σβήνει αδιόρατα προς τα πίσω μέχρι να μεταμορφωθεί σε ένα φωτεινό παράδεισο ηρεμίας στο πίσω κάθισμα. Απόλυτη άνεση αγκαλιάζει τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων, σαν να έχει ενσωματωθεί το αγαπημένο σαλόνι τους – με ένα μαγικό τρόπο – στο αυτοκίνητο. Το εσωτερικό εισχωρεί στο πίσω κάθισμα και γίνεται μέρος του περιβάλλοντος των καθισμάτων.

Η Volvo Car Corporation έχει συνεργαστεί με διάφορες άλλες γνωστές μάρκες, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πραγματική αίσθηση της πολυτέλειας με τη σωστή δόση Σκανδιναβικής αφής.

Δέρμα, καστόρι και ύφασμα

Τα τέσσερα ανεξάρτητα καθίσματα, εμπνευσμένα από υπέρ-άνετες καρέκλες, συνδυάζουν δέρμα χωρίς χρώμιο από τη φημισμένη εταιρεία Bridge of Wear με το οικολογικό καστόρι Dinamica. Τα σχεδόν μαύρα εμπρός καθίσματα έχουν καστόρι στο κέντρο για να προσφέρουν τη βέλτιστη πρόσφυση, ενώ τα ανοιχτόχρωμα μπεζ πίσω καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την απόλυτη άνεση και διαθέτουν δέρμα στο κέντρο και καστόρι στο πλάι. Στη σχεδίαση του Concept You ενσωματώνονται επίσης οι αξίες της πολυτελούς ραφής ενός κουστουμιού κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του αυτοκινήτου.

Το πίσω μέρος των μπροστινών καθισμάτων και τα πάνελ των θυρών καλύπτονται αποκλειστικά από ιταλικό ύφασμα, ενώ το σχέδιό τους προέρχεται από τον Σουηδικό οίκο μόδας Oscar Jacobson. Οι σχεδιαστές ήταν επίσης γενναιόδωροι όσον αφορά τα μεγάλα, χειροποίητα κομμάτια από ξύλο καρυδιάς – που συνοδεύονται από δερμάτινα πάνελ, την επένδυση οροφής με καστόρι Dinamica και τα προσεκτικά επιλεγμένα στοιχεία αλουμινίου.

Χειροποίητα χαλιά

Το ξύλινο πάτωμα, το οποίο απηχεί τα Σκανδιναβικά σπίτια, καλύπτεται από ένα ειδικά σχεδιασμένο χειροποίητο χαλί προερχόμενο από την παγκοσμίου φήμης Σουηδική μάρκα Kasthall, που ακριβώς όπως και το υπόλοιπο εσωτερικό ξεκινά από ένα σκούρο εμπρός τμήμα για να σβήσει σε ένα φωτεινό πίσω μέρος. Η υφή του εμπρός έχει μια σταθερότητα που προσδίδει ένα σπορ αέρα, ενώ το πίσω τμήμα του είναι απαλό ενισχύοντας την αίσθηση της πολυτέλειας.

Έμπνευση από τον Georg Jensen

Το Concept You είναι βαμμένο με ανοιχτό γαλάζιο μεταλλικό χρώμα από την DuPont. Οι αεριζόμενοι δίσκοι έχουν εξελιχθεί από την Polestar, τους εξειδικευμένους στους αγώνες συνεργάτες της Volvo. Η δυναμική σιλουέτα του αυτοκινήτου τονίζεται από τους τροχούς αλουμινίου 21’’ με διπλές ακτίνες και τα λάστιχα (275/30 R21) που προέρχονται από την Pirelli.

Στο μπροστινό μέρος, η μάσκα του Concept You – η οποία έχει μια πιο κλασική εμφάνιση από το Concept Universe – διαθέτει στοιχεία που είναι όμορφα φινιρισμένα με την ίδια δεξιοτεχνία. Η μεσαία σκάλα των προβολέων δημιουργείται από λάμπες LED, που είναι ενταγμένοι σε τέσσερα «μπλοκ πάγου» πάνω από τους λαμπτήρες της μεγάλης σκάλας. Τα «μπλοκ πάγου» είναι τοποθετημένα στη θέση τους με την τεχνολογία εκείνη που χρησιμοποιούν οι χρυσοχόοι για να στερεώνουν πολύτιμους λίθους.