Ελευθεροχώρι, Άνω Παύλιανη, Δάφνη, Λουτράκι, Άγιοι Θεόδωροι και άλλες περιοχές όπου θα διεξαχθούν ειδικές διαδρομές, θα συνθέσουν και φέτος το σκηνικό του Ράλλυ Ακρόπολις, μεταφέροντας ταυτόχρονα την εικόνα της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της γης.

Όμως, η ασφάλεια των αγωνιζομένων, των θεατών και κάθε εμπλεκομένου είναι αδιαπραγμάτευτη για τη διοργάνωση, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο για τους Έλληνες διοργανωτέ, όσο και την εποπτεύουσα αρχή του WRC, την Διεθνή Ομοσπονδία (FIA). 

Επιπλέον και δεδομένων των κλιματικών συνθηκών της προηγούμενης περιόδου (δύο άνυδροι χειμώνες, ξηρασία) η παρουσία θεατών εντός των ειδικών διαδρομών «οφείλει» να έχει γνώμονα το περιβάλλον με ότι αυτό συνεπάγεται για την πιθανότητα κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Έτσι, όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι χιλιάδες θεατές που θα «εκστρατεύσουν» στα βουνά της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδος, πρέπει να γνωρίζουν ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο (έως 31/10/24), στην ύπαιθρο χώρα και ειδικά στα δάση, απαγορεύονται τόσο το άναμμα φωτιάς και το κάπνισμα, όσο και η λειτουργία υπαίθριων ψησταριών, ενώ υπάρχει και απαγόρευση εγκατάστασης σκηνών εντός των δασών.

Ειδικότερα στην περιοχή όπου διεξάγεται η ειδική διαδρομή Ελευθεροχώρι (power stage), απαγορεύεται:

  • Η κατασκήνωση και διανυκτέρευση
  • Το άναμμα φωτιάς και το κάπνισμα
  • Η λειτουργία υπαίθριων ψησταριών
  • Η ρίψη υγρών και στερεών αποβλήτων στο περιβάλλον (έδαφος, υπέδαφος, επιφανειακά νερά)
  • Η εκτός δρόμου κίνηση των οχημάτων των αγωνιζόμενων, των επισκεπτών και των διοργανωτών
  • Η είσοδος πεζών ή οχημάτων εντός των λιμνών Νευρόπολη, Μουρούζος, Μουρίζα και Παλιοσουβάλα
  • Η δημιουργία οποιασδήποτε υποδομής (πρόχειρης ή μη) για τη διευκόλυνση του αγώνα.

Η διοργάνωση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, την ΕΛ.ΑΣ, την Πυροσβεστική, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τα κατά τόπους Δασαρχεία και τους εντεταλμένους φορείς, έχει μεριμνήσει για την ύπαρξη μέσων πρόληψης κι αντιμετώπισης.

Εννοείται πως κάθε παραβίαση των παραπάνω οδηγιών θέτουν σε κίνδυνο την τέλεση των ειδικών διαδρομών και κατά συνέπεια την βαθμολογία της διοργάνωσης του αγώνα από τους παρατηρητές της FIA.

Επιπλέον, όσοι εμπλέκονται με τον αγώνα θα πρέπει να ρίπτουν όλα τα  απορρίμματα εντός των κάδων (πράσινοι, μπλε), ή στις σακούλες για την ρίψη των σκουπιδιών που θα βρίσκονται σε πολλά σημεία της διαδρομής.

Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή του Ράλλυ Ακρόπολις προτρέπει τους θεατές που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν την ε.δ. Ελευθεροχώρι, να επιλέξουν να αφήσουν τα οχήματά τους πλησίον των οικισμών.