Συναγερμό έχει σημάνει στα οικονομικά επιτελεία και τους οίκους αξιολόγησης ανά τον κόσμο η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του COVID19.
*Γράφει ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος
Στη Νότια Αφρική, περιοχή εμφάνισης της νέας μετάλλαξης, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές, αφού πλήθος κρατών από την Ευρώπη, την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο κλείνουν τα σύνορα ή εκδίδουν αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Βήτα ένα χρόνο πριν είχε και πάλι προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην περιοχή: ο τουρισμός κατέρρευσε, το χρέος εκτινάχθηκε στα ύψη και το νόμισμα υποτιμήθηκε ραγδαία. Τα γεγονότα σήμερα επαναλαμβάνονται.
Ο φόβος αστραπιαίας μετάδοσης της νέας μετάλλαξης στον υπόλοιπο κόσμο, φέρνει και ανησυχία μετάδοσης ισχυρών οικονομικών προβλημάτων, όπως αυτά της Νότιας Αφρικής. Μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, όπως η Goldman Sachks κρατούν ακόμη επιφυλακτική στάση, χωρίς όμως να κρύβουν ότι σε ένα ακραία αρνητικό σενάριο, όπου η νέα μετάλλαξη αποδειχθεί πολύ πιο θανατηφόρα, η παγκόσμια ανάπτυξη θα δεχτεί βαρύ πλήγμα και η πορεία του πληθωρισμού θα είναι απρόβλεπτη. Σε ένα πιο ήπιο, αλλά αρνητικό σενάριο ο οίκος προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί με ανάπτυξη 2% σε βάση τριμήνου.
Η συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία μόνο θετική δεν είναι: περιφερειακές συγκρούσεις, Brexit, οι επιπτώσεις των πρώτων φάσεων του κορονοϊού και οι ενεργειακές προκλήσεις συγκλίνουν στην τέλεια οικονομική καταιγίδα για την έναρξη του 2022.
Οι προκλήσεις για την Ελλάδα, που μόλις ξεπέρασε μία δεκαετή οικονομική κρίση είναι ακόμη ισχυρότερες. Το 2020 το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε σημαντικά και σχεδόν άγγιξε τα 23 δις, ενώ ο προ covid σχεδιασμός προέβλεπε στον κρατικό προϋπολογισμό πλεόνασμα περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το 2020 το χρέος άγγιξε το 205,6% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την προσπάθεια της νέας Γερμανικής Κυβέρνησης για επιστροφή στις περιοριστικές πολιτικές ήδη από το 2023 συνθέτουν ένα άκρως προκλητικό σκηνικό για την ελληνική κυβέρνηση.
Εν κατακλείδι, η καθυστέρηση στην επιστροφή των περιοριστικών πολιτικών στην Ευρώπη είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Κανείς σώφρων δεν στηρίζει τον αλόγιστο δανεισμό πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η παράλογη όμως επιμονή από τους Γερμανούς Φιλελεύθερους στην οικονομική λιτότητα αποτελεί εμμονή, με κίνδυνο να πετύχουν τα νούμερα και να αποτύχουν οι κυβερνήσεις. Τότε θα αναφωνήσουμε ότι ο η επέμβαση επέτυχε, αλλά ο ασθενής απέθανε!
*Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος είναι Διεθνολόγος, Ερευνητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ