Οι πρωτοφανούς έντασης δασικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν τους 40⁰C, όπως και παρόμοια ακραία κλιματικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, δηλώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αδιαμφισβήτητες και είναι εδώ.
Γράφει η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου*
Για τον λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε από την πρώτη στιγμή για το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τόσο εκτεταμένες και έντονες, που θα πρέπει πλέον να μιλάμε για ένα ζήτημα παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης.
Η «Διάσκεψη των Μερών» (COP26), της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, που πραγματοποιείται από 31 Οκτωβρίου μέχρι 12 Νοεμβρίου 2021, στη Γλασκόβη του Ηνωμένου Βασιλείου, καλεί τα κράτη να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. Κεντρικό θέμα αποτελεί η εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, για την κλιματική αλλαγή, και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλει την Ευρώπη να ηγείται της παγκόσμιας αυτής προσπάθειας, σε αντιστοιχία με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνει τη σημασία των κανόνων για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών, κατά 55%, μέχρι το 2030. Η δημιουργία των Παγκόσμιων Αγορών Άνθρακα, την οποία προτείνει, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου πλαισίου κανόνων.
Επιπλέον, η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα συνεισφέρει 1 δις ευρώ για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών, αλλά και τη νέα συνεργασία «EU-Catalyst», που δρομολογεί επενδύσεις ύψους 1 δις δολαρίων, για τη χρηματοδότηση και εμπορική ανάπτυξη νέων πράσινων τεχνολογιών στην Ευρώπη.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, η χώρα μας έδειξε, για μια ακόμη φορά, γρήγορα αντανακλαστικά, απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, άλλωστε, αποτελούν το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για εμάς και τα παιδιά μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τις καινοτομίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην Ελλάδα, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Συγκεκριμένα, με τη δημιουργία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναδεικνύει την υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητα, με την οποία η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις, που απορρέουν από την κλιματική κρίση.
Η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην απανθρακοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, ενώ στον τομέα του τουρισμού, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, στη Σύνοδο Κορυφής, την πρωτοβουλία «GR–Eco Islands», μέσω της οποίας θα μετατρέψει σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους, ενεργειακά αυτόνομους και αειφόρους προορισμούς.
Οι καινοτομίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όμως, δεν περιορίζονται μόνον σε αυτά. Σημαντικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα πρωτοπορεί, αφού στρέφεται προς την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ως το 2030, αλλά και προς την υδροηλεκτρική ενέργεια. Επιπρόσθετα, η απολιγνιτοποίηση της χώρας, μέχρι το 2028, ένα αίτημα δεκαετιών και σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης, σταδιακά αποκτά σάρκα και οστά.
Παράλληλα, η χώρα μας δίνει δυναμικά το παρόν και στην προστασία των οικοσυστημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, απαγορεύοντας την αλιεία στο 10% των ελληνικών θαλασσών, μέχρι το 2030, ενώ προωθεί παράλληλα και πρόγραμμα προστασίας των βουνών και των οικοσυστημάτων τους.
Η διορατικότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού αποδεικνύεται και από την πρόθεσή του να μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η συμφωνία με την Αίγυπτο, στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε η χώρα μας, αποτελεί για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Στη Διάσκεψη Κορυφής για την κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, με καινοτόμες ιδέες, προτάσεις για την πράσινη μετάβαση και όραμα για ένα πιο ασφαλές και βιώσιμο αύριο. Είναι παρούσα και αισιόδοξη, και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Πρωθυπουργός, «ξεκινώντας από σήμερα, μπορούμε να σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης».
*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής
Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).