Ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του Μάουι (MEMA) υπέβαλε την παραίτησή του χθες Πέμπτη (17/8), επικαλούμενος λόγους υγείας, ανακοίνωσαν οι αρχές του νησιού του αμερικανικού αρχιπελάγους της Χαβάης μέσω Facebook.
Ο Χέρμαν Αντάγια, ο διευθυντής της MEMA, επικρίθηκε έντονα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές στο Μάουι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 111 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων.
«Με δεδομένη τη βαρύτητα της κρίσης που αντιμετωπίζουμε, η ομάδα μου και εγώ θα τοποθετήσουμε το συντομότερο δυνατόν κάποιον σε αυτή τη θέση-κλειδί», τόνισε ο επικεφαλής των αρχών της κομητείας Μάουι, ο Ρίτσαρντ Μπίσεν.
Ο απολογισμός αυτός θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει πολύ πιο βαρύς. Καθώς, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, τα συνεργεία έρευνας και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που ψάχνουν στα αποκαΐδια της Λαχάινα, ιστορικής πόλης του Μάουι, δεν έχουν καλύψει παρά το 38% της ζώνης επιχειρήσεων μέχρι στιγμής, όπως αναγνωρίζουν οι αρχές.
Στις ομάδες που επιχειρούν στο πεδίο συμμετέχουν πλέον ειδικοί που είχαν εργαστεί όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σε αεροπορικά δυστυχήματα, προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται τη Δευτέρα στο αρχιπέλαγος μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (16/8) ο Λευκός Οίκος.
Υπενθυμίζεται ότι το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε ομοιότητες της πυρκαγιάς στη Χαβάη και της φωτιάς στο Μάτι.
Για τις παρόμοιες συνθήκες που επικράτησαν και στις δύο περιπτώσεις μίλησε μάλιστα ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος στην εκπομπή συνδέσεις της ΕΡΤ. Ο κ. Γιάνναρος αναφέρθηκε στο ότι και οι δύο φωτιές, στο Μάουι και το Μάτι, προκλήθηκαν και πυροδοτήθηκαν από την «αλληλεπίδραση του ανέμου – καταβάτες άνεμοι – με την τοπογραφία».
Με τον Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, αναλύει από τη μεριά του τα αίτια της τραγωδίας και το καταστροφικό «φαινόμενο της καμινάδας».