Μεγάλες ουρές πολιτών έχουν σχηματιστεί στις περισσότερες τράπεζες της Εσθονίας δύο ημέρες πριν περάσει η χώρα στο ευρώ και εγκαταλείψει το δικό της νόμισμα, όπως μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι.
«Είμαι στην ουρά πάνω από μια ώρα και νομίζω ότι για να φτάσει η σειρά μου θα περάσουν άλλες δύο ώρες. Θέλω να αλλάξω τις οικονομίες μου. Δεν είναι πάνω από 45 χιλιάδες κορώνες και δείτε, μου είπαν ότι θα πάρω μόνο 3 χιλιάδες ευρώ», δήλωσε ένα 63χρονος συνταξιούχος που περίμενε υπομονετικά μπροστά στην τράπεζα SEB στο Ταλίν.
«Όλα μπορούν να συμβούν, μπορεί η ισοτιμία της κορώνας μας να αλλάξει πάλι», εξέφρασε τους φόβους της μια απλή Εσθονή ηλικιωμένη που περίμενε κι αυτή στην ουρά με το κομπόδεμά της.
Εκπρόσωπος της τράπεζας συνομιλούσε με τους πολίτες κυρίως τους μεγάλης ηλικίας που τους ξενίζει η νέα αλλαγή νομίσματος και τους εξηγούσε ότι δε χρειάζεται να ξεροσταλιάζουν στις ουρές αφού μπορούν να χρησιμοποιούν τις κορώνες τουλάχιστον για τις 15 επόμενες ημέρες των συναλλαγών τους ενώ και αργότερα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την αλλαγή σε κάποιες εμπορικές τράπεζες για όλο το 2011.
Ο εκπρόσωπος της τράπεζας καθώς και η αστυνομία προτρέπουν τους Εσθονούς να μη μεταφέρουν όλα τα χρήματα που έχουν για αλλαγή στις τράπεζες για να αποφευχθούν και οι κλοπές κυρίως σε βάρος ανήμπορων πολιτών. Μια γυναίκα όταν επιτέλους έφτασε μπροστά στο γκισέ διαπίστωσε ότι το σακουλάκι με τις οικονομίες της είχε κάνει φτερά από την τσάντα της και απελπισμένη δήλωσε ότι ήταν οικονομίες μιας ζωής που θα τις αντάλλασσε με τουλάχιστον 6 χιλιάδες ευρώ…
Υπενθυμίζεται ότι η κορώνα πρωτοεισήχθη το 1992 αντικαθιστώντας το σοβιετικό ρούβλι μετά από την ανεξαρτησία της Εσθονίας από τη Μόσχα , αρχικώς ήταν συνδεδεμένη με το γερμανικό μάρκο και από το 2.002 είναι συνδεδεμένη και με το ευρώ με ισοτιμία 15,6466 κορώνες έναντι ενός ευρώ.
Σημειώνεται ότι από την πρώτη Ιανουαρίου η βαλτική αυτή χώρα των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων θα γίνει το 17ο μέλος της ευρωζώνης και η τρίτη πρώην κομμουνιστική χώρα που υιοθετεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, μετά τη Σλοβενία (2007) και τη Σλοβακία (2009).