Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πρόταση που προβλέπει τη δαπάνη 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για να προσφερθούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η πρόταση, η οποία έχει καταρτιστεί από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, εγγράφεται στο πλαίσιο της προσπάθειας η στήριξη της ΕΕ στο Κίεβο να αποκτήσει πιο μακροπρόθεσμη βάση, έπειτα από περίπου έναν χρόνο που οι Βρυξέλλες σπεύδουν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες του ουκρανικού στρατού, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Το σχέδιο αποτελεί μέρος ευρύτερης προσπάθειας της Δύσης να προσφέρει στην Ουκρανία πιο μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε από την G7 στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Βίλνιους την περασμένη εβδομάδα.
Ο κ. Μπορέλ προτείνει να προστίθενται ως και 5 δισ. ευρώ τον χρόνο στη βοήθεια που διατίθεται στην Ουκρανία μέσω του λεγόμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη, δήλωσαν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διότι η εισήγηση αυτή δεν είναι ακόμη δημοσιοποιημένη.
Το ευρωπαϊκό ταμείο αυτό έχει ήδη κατανείμει πάνω από 5 δισ. ευρώ για να προσφερθεί υποστήριξη στην Ουκρανία. Η περαιτέρω χρηματοδότηση θα καλύψει την περίοδο από το 2024 ως και το 2027.
Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε πως σκοπός είναι να προσφερθεί περισσότερη στρατιωτική βοήθεια σε «πιο προβλέψιμη και βιώσιμη βάση».
Ο κ. Μπορέλ είχε αναφερθεί στην προοπτική νέας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα. Ανέφερε πως το νέο ταμείο θα μπορούσε να βαφτιστεί ταμείο για την υπεράσπιση της Ουκρανίας.
Το Κίεβο «χρειάζεται τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά τον πόλεμο».
Το λεγόμενο ταμείο για την ειρήνη αποζημιώσει κράτη μέλη της ΕΕ για μέρος του κόστους των όπλων, των πυρομαχικών και άλλων ειδών που διαθέτουν στον ουκρανικό στρατό.
Η απόφαση που έλαβε πέρυσι η ΕΕ να χρηματοδοτήσει την προμήθεια όπλων σε εμπόλεμη χώρα δεν είχε προηγούμενο. Για δεκαετίες επικεντρωνόταν στην οικονομική και πολιτική συνεργασία, απέφευγε να αναμιχθεί άμεσα σε ένοπλες συρράξεις.
Η πρόταση του κ. Μπορέλ συμπεριλαμβάνεται στην ήδη φορτωμένη ατζέντα του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων.
Οι ΥΠΕΞ αναμένεται σήμερα (20/7) να κάνουν δηλώσεις για το περίγραμμα της πρότασης, προτού τη μελετήσουν σε περισσότερο βάθος στην Ισπανία στα τέλη του Αυγούστου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους και τους διπλωμάτες που μίλησαν στο Ρόιτερς.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα εξετάσουν την πρόταση ταυτόχρονα με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση ευρύτερης οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία την ίδια τετραετή περίοδο.
ΗΠΑ: Η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και να κατηγορήσει το Κίεβο
Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν να κατηγορήσει το Κίεβο, δήλωσε χθες Τετάρτη (19/7) αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Ο ρωσικός στρατός μπορεί να διευρύνει τη στόχευση» εγκαταστάσεων και μέσων μεταφοράς σιτηρών της Ουκρανίας και «να συμπεριλάβει επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Η κατηγορία αυτή βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και αποχαρακτηρίστηκαν, εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Η καταγγελία της Ουάσιγκτον καταγράφεται μετά την άρνηση της Μόσχας τη Δευτέρα να παρατείνει τη συμφωνία που επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω λιμένων στη Μαύρη Θάλασσα και μετά τα αεροπορικά πλήγματα προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη εναντίον τερματικών σταθμών σιτηρών στο λιμάνι της Οδησσού.
«Οι πληροφορίες μας υποδεικνύουν ότι η Ρωσία πόντισε νέες νάρκες κοντά σε ουκρανικά λιμάνια», είπε ο κ. Χοτζ. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μέρος συντονισμένης προσπάθειας για να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον πολιτικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και να επιρριφθεί η ευθύνη για αυτή στην Ουκρανία», επέμεινε.
Η Μόσχα διεμήνυσε νωρίτερα χθες πως θα θεωρεί στρατιωτικό στόχο οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.
Από την πλευρά του, το Κίεβο απαιτεί να προσφερθεί διεθνής συνοδεία στα φορτηγά πλοία μετά τον τερματισμό της συμφωνίας που επέτρεπε την εξαγωγή σιτηρών.
Εννιά τραυματίες σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στη Μικολάιφ
Εννιά άνθρωποι τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στη Μικολάιφ, πόλη όπου βρίσκονται λιμενικές και ναυπηγικές εγκαταστάσεις, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Οι Ρώσοι έπληξαν το κέντρο της πόλης (Μικολάιφ). Χώρος στάθμευσης και τριώροφη πολυκατοικία βρίσκονται στις φλόγες. Πυροσβέστες επιχειρούν επιτόπου», ανέφερε μέσω Telegram ο Βιτάλι Κιμ, περιφερειάρχης στη Μικολάιφ.
Τραυματίστηκαν τέσσερις ενήλικοι και πέντε παιδιά, διευκρίνισε.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες, όπως τι είδους όπλο χρησιμοποιήθηκε στο πλήγμα.
Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σενκέβιτς, ανέφερε πως υπάρχει «τεράστιος κρατήρας στο έδαφος κοντά σε τριώροφη πολυκατοικία» και πρόσθεσε πως «η πυρκαγιά είναι πολύ σοβαρή».
«Πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές ολόγυρα (…) χώροι στάθμευσης πήραν φωτιά σε άλλη διεύθυνση», συμπλήρωσε ο αιρετός.
Νωρίτερα είχε κηρυχθεί συναγερμός εξαιτίας επικείμενων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μικολάιφ.