Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα ο Μακρόν και μίλησε για «εργαλειοποίηση»

Ο Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, λόγω των αναταραχών που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία.

Απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να επιδείξουν υπευθυνότητα» και ζήτησε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «αφαιρούν» περιεχόμενο και να εντοπίσουν χρήστες που συνδέονται με τα βίαια επεισόδια.

Μάλιστα, δήλωσε ότι «εργαλειοποιείται ο θάνατος του εφήβου», ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από κοντινή απόσταση, όταν έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο του, αρνούμενος να δείξει το δίπλωμα του. Οι αρχές ανέφεραν πως έφερε αντίσταση, ωστόσο βίντεο απέδειξε το αντίθετο.

Έτσι, ο ειδικός φρουρός διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ οι Γάλλοι αντιδρούν, επειδή πληθαίνουν στη χώρα τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Το Σάββατο η κηδεία του Ναέλ

Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος Ναέλ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Μασσαλία

Την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων αποφάσισε την Παρασκευή η πόλη της Μασσαλίας μετά από την χθεσινή νύκτα ταραχών σε ολόκληρη την Γαλλία, ανακοίνωσαν οι αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19:00. Τα τελευταία 24ωρα η Γαλλία είναι «καζάνι που βράζει» και φλέγεται για τρίτη μέρα μετά τον θάνατο εφήβου από πυρά αστυνομικού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Συνολικά 667 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.