Μπορεί η Τουρκία να ζει στον ρυθμό των αυριανών προεδρικών εκλογών, όμως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ξεχνά την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ατμόσφαιρα είναι θετική μεταξύ των δύο χωρών, αλλά για να παραμείνει έτσι θα πρέπει να λυθούν κάποια προβλήματα.
«Κανείς δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα. Γιατί τους πολεμήσαμε στο παρελθόν; Επειδή προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας. Η σημερινή ατμόσφαιρα είναι αρκετά θετική. Η διατήρηση αυτής της κατάστασης κατά τη διάρκεια των εκλογών είναι ένα σημαντικό μήνυμα, ένα καλό πράγμα» είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στο CNN Turk και συνέχισε:
«Για να είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση, πρέπει να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα. Υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ μας. Για παράδειγμα, η παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, οι διαφωνίες για τα χωρικά ύδατα, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης… Αυτά μπορεί να προκαλούν εντάσεις όσο δεν επιλύονται. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το κύριο πρόβλημα είναι άλυτο. Αυτό δεν θα γίνει, χωρίς να λυθούν πρώτα άλλα προβλήματα. Πιστεύω πως μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας μεταξύ μας.
Αναστατώθηκα όταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε την υφαλοκρηπίδα μας με την Ελλάδα. Να έρχεται με χάρτη και να λέει ότι αυτή είναι η δική σας υφαλοκρηπίδα και αυτή είναι της Ελλάδας. Υπάρχει διαφωνία, αλλά δεν είναι ελευθερία σκέψης να την εκφράζεις, δεν είναι ελευθερία σκέψης να την σχολιάζεις.
Η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Η δημόσια πίεση προς τους Έλληνες πολιτικούς είναι ίσως 100 φορές μεγαλύτερη από την πίεση προς εμάς. Αλλά πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια. Αν γίνουν ειλικρινή βήματα, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα».
Αναφερόμενος στο θέμα των F-35, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Θέλουμε τα χρήματά μας τώρα. Θέλουμε να μας επιστραφούν τα χρήματα που πληρώσαμε εκεί. Οι υπάλληλοί μας από το υπουργείο συγκεντρώθηκαν και εξέτασαν τα βήματα που θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Τώρα φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε να καθόμαστε και να περιμένουμε την έγκριση του Κογκρέσου».