Κλιμακώνεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά και την απόφαση του Ισραήλ να προσφύγει στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τον πολλαπλασιασμό των ρίψεων ρουκετών και οβίδων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μερόν Ρούμπεν, σημειώνει ότι «τα περιστατικά των τελευταίων ημερών οδηγούν σε μια κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Λωρίδα της Γάζας». Από τις 19 Δεκεμβρίου, διευκρινίζεται στην επιστολή, τρεις ρουκέτες και 18 οβίδες έχουν ριφθεί εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«To Ισραήλ θεωρεί την ντε φάκτο αρχή στη Λωρίδα της Γάζας (τους ισλαμιστές της Χαμάς) πλήρως υπεύθυνη για όλα αυτά τα περιστατικά. Σε απάντηση των επιθέσεων αυτών, το Ισραήλ άσκησε και θα συνεχίσει να ασκεί το δικαίωμά του της αυτοάμυνας», αναφέρει η επιστολή.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Γκάμπι Ασκενάζι εξέφρασε χθες βράδυ την ανησυχία του για την «ένταση» στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας και δήλωσε ότι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά πρόσφατα ένα ρωσικό αντιαρματικό πύραυλο τύπου Kornet, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη και εύθραυστη και μπορεί εύκολα να επιδεινωθεί, κυρίως αν μια ρουκέτα πλήξει κατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο στρατηγός Ασκενάζι ενώπιον επιτροπής της Βουλής.

Μια ρουκέτα έπεσε χθες κοντά σε παιδικό σταθμό του κιμπούτζ Ζικίμ, νότια της πόλης Ασκελόν, σχεδόν δύο χιλιόμετρα από το παλαιστινιακό έδαφος, τραυματίζοντας ελαφρά μια έφηβη. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η ρουκέτα έπεσε κοντά σε παιδικό σταθμό. Οι Ταξιαρχίες των μαρτύρων του Αλ Ακσα και ο Στρατός του Ισλάμ, μια μικρή ριζοσπαστική οργάνωση που δρα στη Γάζα, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Οι απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων άρχισαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον ύστερα από 20 μήνες διακοπής τους και ανεστάλησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά την άρνηση του Ισραήλ να παρατείνει το 10μηνο πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας.