Στις ΗΠΑ ένας άνδρας βρίσκεται στη φυλακή για 18 χρόνια για ένα φόνο που δεν διέπραξε, επειδή οι αστυνομικοί έδειξαν λάθος φωτογραφία εν γνώση τους, καθώς είχαν διαφορές μαζί του μετά από ένα περιστατικό. Εσωτερική έρευνα στην Αστυνομία αποκάλυψε την υπόθεση και πλέον αναμένεται νέα δίκη, που θα κρίνει το μέλλον του κρατούμενου, αλλά και την τύχη των κατηγορούμενων.
Πρόκειται για τον 35χρονο Sheldon Thomas που έχει καταδικαστεί σε 25 χρόνια για τον πυροβολισμό έξι ατόμων σε συνοικία του Μπρούκλιν το 2004 και τον θάνατο ενός 14χρονου αγοριού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αρχές γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως ήταν αθώος, εντούτοις αποφάσισαν να προχωρήσουν στη καταδίκη του με κατασκευασμένα στοιχεία.
Η αρθρογράφος των New York Times, Hurubie Meko, αναλύει το χρονικό της υπόθεσης, η οποία έχει προκαλέσει κατακραυγή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αποδεικνύει το πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος στην Αστυνομία και την Δικαιοσύνη.
Το μοιραίο βράδυ του 2004
Σύμφωνα με την Αμερικανίδα αρθρογράφο, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2004 ένα αυτοκίνητο εμφανίζεται στη συμβολή των East 52nd Street και της λεωφόρου Snyder στο Μπρούκλιν. Τότε, οι επιβαίνοντες ανοίγουν πυρ κατά έξι ατόμων και σκοτώνουν τον 14χρονο Anderson Bercy, ενώ τραυματίζουν έναν άνδρα και στη συνέχεια τρέπονται σε φυγή.
Από την έρευνα, προκύπτει ότι ο δράστης της επίθεσης είναι ένας νέος Αφροαμερικανός και ονομάζεται Sheldon Thomas. Εντούτοις, οι ντετέκτιβ και οι ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση, ανακαλύπτουν και κάτι άλλο. Υπάρχει ακόμη ένας άνδρας που έχει το ίδιο όνομα με τον δράστη, μένει στην ίδια περιοχή και είναι επίσης Αφροαμερικανός. Οι δύο άνδρες δεν γνωρίζονται και δεν έχουν ουδεμία σχέση μεταξύ τους, δεν ισχύει όμως το ίδιο με τους αστυνομικούς και τον δεύτερο.
Πριν από λίγο καιρό, οι ντετέκτιβ συλλαμβάνουν τον Sheldon Thomas που δεν εμπλέκεται στο έγκλημα, επειδή τραβάει όπλο που δεν λειτουργεί κατά αστυνομικού. Έκτοτε, ξεκινούν να τον ενοχλούν σε τακτική βάση και σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν γίνεται επειδή απείλησε τον συνάδελφο τους, αλλά για λόγους που ακόμη δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα.
Τα ψευδής στοιχεία και η καταδίκη
Τότε, οι ντεντέκτιβ καλούν έναν μάρτυρα που από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίζεται αναξιόπιστος και του παρουσιάζουν φωτογραφίες έξι υπόπτων. Ανάμεσα στις εικόνες είναι και το πρόσωπο του αθώου Sheldon Thomas. Αφού τον καθοδηγούν και του κάνουν υποδείξεις, ο μάρτυρας διαλέγει τη συγκεκριμένη φωτογραφία και δείχνει τον 35χρονο ως ένοχο.
Εντούτοις, η καταδίκη αργεί για δύο λόγους. Πρώτον, ο κατηγορούμενος προσκομίζει στοιχεία πως τη νύχτα του πυροβολισμού βρίσκεται στο Κουίνς μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου. Δεύτερον, ο ένας από τους ντετέκτιβ που εξέτασε τον μάρτυρα, παραδέχεται ότι τον καθοδήγησε μαζί με τον συνάδελφο του και πως η μαρτυρία είναι ψεύτικη.
Ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψη, ακολουθούν ψευδής μαρτυρίες αστυνομικών -αποδείχτηκε εκ των υστέρων από την έκθεση- και ορίζεται συνήγορος υπεράσπισης, ένας δικηγόρος που πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο, από όσα θέλει ο πελάτης του. Παράλληλα, ο δικαστής -κατηγορείται κι αυτός- κρίνει ένοχο τον Sheldon Thomas, τονίζοντας ότι παρά τα προβληματικά στοιχεία και τις παραλείψεις, υπάρχουν «άλλα στοιχεία που κρίνουν πως είναι ένοχος» κι ας μην έχουν παρουσιαστεί επίσημα.
Η αποκάλυψη της αλήθειας
Τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία δεκαετία δεκάδες καταγγελίες στις ΗΠΑ για αστυνομική αυθαιρεσία έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Έτσι, σε αρκετές πολιτείες πραγματοποιούνται εσωτερικές έρευνες, κάτι που έγινε και στο Μπρούκλιν, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η υπόθεση.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα των αστυνομικών, των ανακριτών και του δικαστή για την καταδίκη του Sheldon Thomas, ενώ ακούγονται διάφορες θεωρίες. Ορισμένες κάνουν λόγο για ρατσισμό, άλλες για διαφθορά και ορισμένες ότι απλώς δεν λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, λόγω απαξίωσης από τα στελέχη του.
Ο εισαγγελέας Eric Gonzalez που ερευνά την υπόθεση, δήλωσε πως η έρευνα «διακυβεύτηκε από την αρχή από σοβαρά λάθη και έλλειψη πιθανής αιτίας για τη σύλληψη του κ. Thomas», προσθέτοντας ότι «του στερήθηκαν περαιτέρω τα δικαιώματά του στη δίκαιη διαδικασία όταν η δίωξη προχώρησε ακόμη και μετά την εσφαλμένη ταυτοποίηση».
Πλέον, ο 35χρονος αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του Matthew J. D’Emic, δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μπρούκλιν, ενώ θεωρείται αμφίβολο αν θα καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι, ακόμη κι αν βρεθούν ένοχοι.
Χαρακτηριστικά, έκθεση του 2020 από το Εθνικό Μητρώο Αθωώσεων, η οποία έχει αρχειοθετήσει όλες τις γνωστές αθωώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1989, αναφέρει ότι αστυνομικοί και εισαγγελείς που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης καταδίκης σπάνια αντιμετωπίζουν πειθαρχικές καταδίκες.