«Μυστικές συνομιλίες» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, Ιγνάσιο Κασίς. Ο Ελβετός αξιωματούχος, μιλώντας στην εφημερίδα Le Temps, υπογράμμισε πως οι συζητήσεις προφανώς δεν διεξάγονται σε υψηλότερο επίπεδο και ότι γίνονται σε συνθήκες «μέγιστης διακριτικότητας».
«Η Ελβετία πάντα προσφέρει τις υπηρεσίες της. Ωστόσο, το ερώτημα είναι ποια προσέγγιση θα υιοθετήσουν η Ρωσία και η Ουκρανία», ανέφερε, και πρόσθεσε πως στις επαφές γίνεται επεξεργασία των τεχνικών πτυχών μιας υποθετικής ειρηνευτικής συμφωνίας, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ώστε να υπάρξει μια βάση όταν ανοίξει ο δρόμος για επίσημες διαπραγματεύσεις
Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι «η οικοδόμηση της ειρήνης είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα που θα απαιτήσει πολλή διπλωματία. Αλλά θα φτάσουμε εκεί, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατό βραχυπρόθεσμα».
«Όλες οι αποφάσεις για τις διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από την Ουκρανία», είχε δηλώσει πρόσφατα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τονίζοντας: «Για εμάς η “φόρμουλα” παραμένει μία… τίποτα για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία». «Αυτοί θα αποφασίσουν πότε και πως θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.
Η Ευρώπη προφανώς και δεν επιθυμεί μια ατέρμονη σύγκρουση στην «αυλή» της, ωστόσο σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν θα ήθελε να δώσει την αίσθηση της «κηδεμονίας» στην Ουκρανία. Παρασκηνιακά υπογραμμίζεται πως επιδίωξη είναι να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν καλύτερη θέση για το Κίεβο, για τη στιγμή που θα αποφασίσει το ίδιο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πάντως οι εξελίξεις στα πεδία των μαχών και η γενικότερη στάση των δύο πλευρών δεν γεννούν ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου. Πόσο μάλλον όταν οι όροι που θέτουν οι δύο πλευρές για μια ειρηνευτική συμφωνία είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι και κρίνονται εκατέρωθεν ως «απαράδεκτοι».
Είναι χαρακτηριστικό πως την Παρασκευή ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, υπογράμμισε πως για να δεχτεί το Κίεβο μια ειρηνευτική συμφωνία αυτή θα πρέπει να προβλέπει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα του 1991. Δηλαδή να επιστραφεί και η Κριμαία, η οποία έχει περάσει υπό ρωσικό έλεγχο από το 2014.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, σε ανάλυσή του στο podcast του Newsbeast, εκτίμησε πως οι εμπλεκόμενοι φαίνεται «να έχουν αποφασίσει η τύχη του πολέμου στην Ουκρανία να κριθεί στο έδαφος και όχι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης». «Βρισκόμαστε στο τέλειο αδιέξοδο και είναι άγνωστο πώς θα βγούμε από αυτό», πρόσθεσε.