Ένας πρώην μισθοφόρος της ομάδας Wagner , ο Αντρέι Μεντβέντεφ αποκάλυψε ότι η βαρβαρότητα που είδε στην Ουκρανία τον ώθησε τελικά να αποστατήσει.
«Οι μαχητές του Βάγκνερ συχνά στέλνονταν στη μάχη με ελάχιστη καθοδήγηση και η μεταχείριση των απρόθυμων νεοσύλλεκτων από την εταιρεία ήταν ανελέητη», δήλωσε ο Αντρέι Μεντβέντεφ από το Όσλο, όπου ζητά άσυλο αφού πέρασε τα αρκτικά σύνορα της χώρας αυτής από τη Ρωσία σύμφωνα με την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και αναμεταδίδει η ΕΡΤ.
«Συγκέντρωναν όσους δεν ήθελαν να πολεμήσουν και τους πυροβολούσαν μπροστά στους νεοφερμένους», ισχυρίζεται.
Ο 26χρονος, ο οποίος λέει ότι στο παρελθόν υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό, εντάχθηκε στην ομάδα Βάγκνερ ως εθελοντής. Πέρασε στην Ουκρανία λιγότερο από 10 ημέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του τον Ιούλιο του 2022, υπηρετώντας κοντά στην Μπαχμούτ.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα μισθοφόρων έχει αναδειχθεί σε βασικό παράγοντα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Το πώς θα γινόταν πώς θα εξελισσόταν αυτό ήταν το πρόβλημά μας»
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι δεν ήθελε να σχολιάσει τι είχε κάνει ο ίδιος όταν πολεμούσε στην Ουκρανία όμως αποκάλυψε: «Δεν υπήρχαν καθόλου πραγματικές τακτικές. Παίρναμε απλώς εντολές για τη θέση του αντιπάλου… Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες εντολές για το πώς θα έπρεπε να συμπεριφερθούμε. Απλά σχεδιάζαμε πώς θα το κάναμε, βήμα προς βήμα. Ποιος θα άνοιγε πυρ, τι είδους βάρδιες θα είχαμε… Το πώς θα γινόταν πώς θα εξελισσόταν αυτό ήταν το πρόβλημά μας».
Γνώριζε από την έκτη ημέρα της ανάπτυξής του στην Ουκρανία ότι δεν ήθελε να επιστρέψει για άλλη μια περιοδεία, αφού είδε τα στρατεύματα να μετατρέπονται σε «τροφή για κανόνια»: «Υπήρχαν περισσότερα πτώματα και όλο και περισσότεροι άνθρωποι που έρχονταν. Στο τέλος είχα πολλούς ανθρώπους υπό τις διαταγές μου», είπε. «Δεν μπορούσα να μετρήσω πόσους. Ήταν σε συνεχή κυκλοφορία. Νεκρά σώματα, περισσότεροι αιχμάλωτοι, περισσότερα νεκρά σώματα, περισσότεροι αιχμάλωτοι».
Αποκάλυψε ότι ομάδες υπεράσπισης έλεγαν ότι οι κρατούμενοι που κατατάχθηκαν είπαν στις οικογένειές τους ότι θα έπαιρναν αποζημίωση πέντε εκατομμυρίων ρουβλίων (71.000 δολάρια) αν πέθαιναν στον πόλεμο. Αλλά στην πραγματικότητα «κανείς δεν ήθελε να πληρώσει αυτά τα χρήματα», δήλωσε ενώ ισχυρίστηκε ότι πολλοί Ρώσοι που πέθαναν πολεμώντας στην Ουκρανία «απλώς κηρύχθηκαν αγνοούμενοι».
Η συγκίνησή του
Ο Μεντβέντεφ ήταν κατά διαστήματα συγκινημένος στη συνέντευξη αναφέροντας ότι είδε θάρρος και στις δύο πλευρές του πολέμου ενώ πρόσθεσε ότι θέλει τώρα να μοιραστεί την ιστορία του προκειμένου να βοηθήσει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αργά ή γρήγορα η προπαγάνδα στη Ρωσία θα σταματήσει να λειτουργεί, ο λαός θα ξεσηκωθεί και όλοι οι ηγέτες μας …θα είναι προς πώληση και θα αναδειχθεί ένας νέος ηγέτης» επισήμανε.
Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται για την τύχη που είχε ένας άλλος αποστάτης της Βάγκνερ, ο Γιεβγκένι Νούζιν, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ζωντανή μετάδοση με βαριοπούλα, ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο θάνατος του Νούζιν τον ενθάρρυνε να φύγει.
«Θα έλεγα απλώς ότι με έκανε πιο τολμηρό, πιο αποφασισμένο να φύγω», είπε.