Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Κίνα και η Ρωσία μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους, για να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να μην συνεχίσει τις δοκιμές για την παραγωγή μιας πυρηνικής βόμβας, όπως δήλωσε χθες, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα στο Reuters είπε ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει από το Μάιο ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για να συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές, για πρώτη φορά από το 2017, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα προχωρήσει τελικά σε μία τέτοια δοκιμή.
«Πιστεύουμε σε μεγάλο βαθμό ότι έχουν κάνει προετοιμασίες», είπε ο ίδιος. «Πιστεύουμε ότι μπορούν να το κάνουν αυτό… Δεν μπορώ να σας πω ότι «εκτιμούμε ότι θα γίνει μία συγκεκριμένη ημέρα για συγκεκριμένους λόγους, επειδή ακριβώς, δεν έχουμε αυτό το βαθμό της πληροφόρησης».
Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να δει τη Ρωσία και την Κίνα να κάνουν ότι μπορούν για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης από την Πιονγιάνγκ.
«Εκτιμούμε ότι αυτοί (Βόρεια Κορέα) κάνουν υπολογισμούς σχετικά με το βαθμό της δεκτικότητας άλλων χωρών της περιοχής απέναντι σε μία τέτοια εξέλιξη, νομίζω ειδικότερα, της Ρωσίας και της Κίνας. Εκτιμώ επίσης, ότι οι συμπεριφορές της Ρωσίας και της Κίνας μπορούν να τους επηρεάσουν».
Ο αξιωματούχος μίλησε αφού οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συσκεφτεί δημόσια για να συζητήσει σήμερα για τη Βόρεια Κορέα, μετά από μία σειρά πυραυλικών εκτοξεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της εκτόξευσης ενός διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM), σύμφωνα με την εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου.
Στη Βόρεια Κορέα έχει απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό η πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών, αλλά και οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει ενισχύσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ στη διάρκεια των χρόνων, προκειμένου να αποκοπεί η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων.
Ωστόσο, κατά τα πρόσφατα χρόνια το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει διχασμένο αναφορικά με την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας.
Καθώς η Ρωσία και η Κίνα έχουν υποστηρίξει την ενίσχυση των κυρώσεων, μετά την πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, οι δύο χώρες άσκησαν βέτο τον Μάιο, σε μία αμερικανική πρωτοβουλία για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, σχετικά με την επανάληψη των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.
«Η Πιονγιάνγκ ενδεχόμενα να έχει καθυστερήσει την επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών εξαιτίας της Κίνας»
Ο αξιωματούχος είπε ότι η Πιονγιάνγκ ενδεχόμενα να έχει καθυστερήσει την επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών εξαιτίας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης ολοκλήρωσης των εργασιών του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα, τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Ο ίδιος είπε ότι η τελευταία κρίση έκανε τη Βόρεια Κορέα «να επικεντρώσει περισσότερο την προσοχή της σε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από την Κίνα».
«Η Κίνα και η Ρωσία έχουν εδώ και πολύ καιρό καταγραφεί για την αντίθεσή τους στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας», τόνισε ο αξιωματούχος αναφερόμενος σχετικά στη Βόρεια Κορέα.
«Έτσι… είναι πεποίθησή μας και είναι σίγουρο ότι αναμένουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή που ασκούν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την Βόρεια Κορέα από την πραγματοποίηση μιας πυρηνικής δοκιμής».
Ο ίδιος αξιωματούχος επανέλαβε την πρόσκληση των ΗΠΑ για την επανέναρξη του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει προετοιμαστεί για μία άμεση διεξαγωγή συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, αλλά και για να συζητήσει την ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε μία ερώτηση που ήταν σχετική με τη σταθερότητα της κυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ουν, απάντησε: «Δεν βλέπουμε κάποιες αποδείξεις ότι υπάρχουν κάποιες ειδικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη θέση του Κιμ Γιονγκ Ουν. Από την άλλη μεριά, δεν είμαι σίγουρος αν απαραίτητα θα τις βλέπαμε».
Σε ερώτηση σχετικά με το κίνητρο της Βόρειας Κορέας για τις πρόσφατες πυραυλικές εκτοξεύσεις, τις οποίες οι Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε ως αντίδραση στις «επιθετικές» στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας,ο αξιωματούχος είπε: «Δεν γνωρίζουμε επειδή δεν συνομιλούν άμεσα μαζί μας».
Ο αξιωματούχος απέρριψε τα όλο και περισσότερα καλέσματα μεταξύ μερικών από τους ειδικούς για τη Βόρεια Κορέα, προκειμένου η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κορέα ως μία πυρηνική δύναμη που δεν θα αφοπλιστεί ποτέ.