Ρώσοι δύτες αναμένεται να εξετάσουν τη ζημιά που προκλήθηκε από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, μέσω της οποίας διέρχονται τρένα και οχήματα και αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της ομώνυμης χερσονήσου από τη Μόσχα, καθώς και σημαντικός δίαυλος ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη νότια Ουκρανία.
Η χθεσινή έκρηξη στη γέφυρα στα στενά Κερτς πυροδότησε μηνύματα ενθουσιασμού από Ουκρανούς αξιωματούχους, χωρίς όμως να υπάρξει άμεση ανάληψη της ευθύνης, με τη Ρωσία να μην κατηγορεί άμεσα τη Ουκρανία.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Μάρατ Κουσνούλιν, δήλωσε ότι δύτες θα ξεκινούσαν τις εργασίες το πρωί, με την πιο λεπτομερή επιθεώρηση στα ίσαλα να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της ημέρας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ. «Φυσικά, προκάλεσε συναισθήματα και υπάρχει υγιής επιθυμία για εκδίκηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χερσόνησο υπάρχουν αποθέματα καυσίμων για ένα μήνα και τροφίμων για δύο μήνες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να «ανεφοδιάζονται πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών.
Η Κριμαία πέρασε στην κατοχή της Ρωσίας από την Ουκρανία το 2014 και η μήκους 19 χιλιομέτρων γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει την περιοχή με το ρωσικό δίκτυο μεταφορών, εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες τέσσερα χρόνια αργότερα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το Κίεβο ζητά οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και από ουκρανικά εδάφη που κατέκτησαν από τότε που ξεκίνησε η εισβολή του Πούτιν τον Φεβρουάριο.
Η γέφυρα είναι βασική αρτηρία για τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, και για τον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, της οποίας ο κυβερνήτης είπε στους κατοίκους «Ηρεμία, μην πανικοβάλλεστε».
Δεν ήταν ακόμα σαφές εάν η έκρηξη οφειλόταν εσκεμμένη ενέργεια, αλλά η ζημιά σε μια τόσο σημαντική κατασκευή έγινε, ενώ η Ρωσία υφίσταται ήττες στα πεδία των μαχών και μπορεί να θέσει υπό περαιτέρω αμφισβήτηση τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η σύρραξη εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Το Σάββατο, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για ενίσχυση της ασφάλειας στη γέφυρα, καθώς και των υποδομών που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στη Κριμαία και έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα.
«Πιθανόν οι Ρώσοι να μπορούν να την ανοικοδομήσουν, αλλά δεν μπορούν να την υπερασπιστούν ενώ χάνουν έναν πόλεμο», δήλωσε ο Τζέιμς Νίξεϊ, πολιτικός αναλυτής στο βρετανικό ινστιτούτο Chatham House.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, πιθανόν επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο που κινείτο κοντά στο φορτηγό που εξερράγη. Στο άνω επίπεδο της γέφυρας, επτά δεξαμενές καυσίμων σε τρένο με 59 βαγόνια που κινείτο προς τη χερσόνησο πήραν φωτιά.
Δέκα ώρες μετά την έκρηξη, αποκαταστάθηκε μερικώς η κίνηση των οχημάτων ενώ το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών έδωσε πράσινο φως για να ξεκινήσει η κίνηση των τρένων.