«Στη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδείξει την ικανότητά του να προκαλεί όλεθρο στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας, μέσω ενός συνδυασμού απειλών και περικοπών στις προμήθειες», γράφει σε ανάλυσή του το Politico. Κάτι που πλήττει τις βιομηχανίες που είναι διψασμένες για ενέργεια και οδηγεί σε δαπανηρές κρατικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις, που καλούνται να βοηθήσουν τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, η εξουσία του Πούτιν να επηρεάσει τις τιμές φαίνεται ότι έχει μειωθεί, καθώς οι αγορές αποσιωπούν τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς οι θερμοκρασίες θα ξεκινήσουν να πέφτουν. Το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη φάση του ενεργειακού πολέμου σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει κανένας πολιτικός – τον καιρό.
«Αν έχουμε λίγη τύχη, θα έχουμε την ευκαιρία να περάσει ο χειμώνας άνετα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ένας πολύ κρύος χειμώνας ενδέχεται να προκαλέσει εκρηκτική πολιτική αναταραχή στο κόστος ζωής και στην υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία, ειδικά αν οι Ευρωπαίοι υποστούν τα προβλήματα του μπλακ άουτ και της παύσης λειτουργίας των εργοστασίων. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ένας ήπιος χειμώνας θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους ηγέτες να πουν ότι αντιμετώπισαν την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τον Πούτιν και κέρδισαν.
Μέχρι στιγμής, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι προετοιμασίες θα αποτρέψουν το εφιαλτικό σενάριο των κυλιόμενων μπλακ άουτ.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ είναι ήδη γεμάτες κατά 86% γεμάτες, πολύ πριν από τον στόχο για 80% ως τον Νοέμβριο. Ευρωπαίος διπλωμάτης εκτιμά ότι κι αν ο Πούτιν διακόψει το υπόλοιπο 9% του φυσικού αερίου της ΕΕ που προέρχεται από τη Ρωσία, έναντι 40% , η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος.
Εάν ο φετινός χειμώνας είναι σύμφωνος με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίες, αναλυτές από την εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να τα καταφέρει με λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της αποθηκευτικής ικανότητας που της απομένει. Αν η Ρωσία διακόψει όλες τις προμήθειες, η ΕΕ θα πρέπει να υπολογίζει ότι στην αποθήκευση θα της απομείνει περίπου το 15% του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του χειμώνα.
«Το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η ΕΕ να επιστρέψει σε ασφαλή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023 θα εξαρτηθεί εν μέρει και από το πόσο φυσικό αέριο θα έχει απομείνει από τον χειμώνα. Και αυτό, όπως και τόσα άλλα αυτή τη στιγμή, εξαρτάται από τον καιρό», καταλήγει το Politico.