Οι σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 24 ώρες στην περιοχή των Κυκλάδων προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς. Συγκεκριμένα, στη Σαντορίνη, στα γύρω νησιά και στην Αμοργό έχουν σημειωθεί πολλαπλές δονήσεις, με την πιο πρόσφατη να φτάνει τους 3,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Κυριακής.

Η ένταση της κατάστασης φαίνεται από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, συνεδρίασαν λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από προσεκτική ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, οι ειδικοί κατέληξαν ομόφωνα στα εξής συμπεράσματα:

Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας έχει αρχίσει να μειώνεται.

Τις τελευταίες 24 ώρες, στην περιοχή μεταξύ Ανύδρου, Θήρας και Αμοργού, καταγράφηκε μια αυξημένη σεισμική ακολουθία, με τον ισχυρότερο σεισμό να φτάνει τους 4,3 βαθμούς. Αυτή η δραστηριότητα δεν συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά προκαλείται από υποθαλάσσια ρήγματα με κατεύθυνση βορειοανατολικά-νοτιοδυτικά.

Ως προληπτικά μέτρα, οι Επιτροπές συνιστούν:

  • Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2025.
  • Οι πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
  • Να αποφευχθεί η πρόσβαση και η παραμονή στα λιμάνια του Αμμουδίου και του Παλαιού Λιμένα των Φηρών.

    Εάν κριθεί απαραίτητο, θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση για περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης.

    Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

    Νωρίτερα, σε ανάρτησή του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως «όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».

    «Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κινδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».

    «Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά», είχε πει το πρωί σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

    «Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», πρόσθεσε.

    Τόνισε πως, «βεβαίως η πολιτεία πολύ καλά κάνει και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τα ινστιτούτα, να παίρνουν μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και για τον ηφαιστειακό κίνδυνο» και πρόσθεσε «ο κίνδυνος και ο σεισμικός και πολύ περισσότερο ο ηφαιστειακός, είναι ακόμη αμελητέος».

    Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε λέγοντας πως «οι εκρήξεις που αναμένουμε στη Σαντορίνη στο κοντινότερο σχετικά μέλλον θα είναι μικρών μεγεθών. Αλλά και αυτές χρειάζονται προετοιμασία».