Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε την Πέμπτη στο βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Αζερμπαϊτζάν ότι διέπραξε «ανείπωτες φρικαλεότητες», μία εβδομάδα μετά τις εχθροπραξίες ανάμεσα σε δυνάμεις των δυο αντιπάλων κρατών, αναφερόμενος ιδίως σε ακρωτηριασμούς πεσόντων.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων της Αρμενίας, κατά παράβαση της συμφωνίας εκεχειρίας, με το Μπακού να απαντά ότι το Γερεβάν βομβάρδισε πρώτο τρεις μεθοριακές περιοχές.
Έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων, στις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 200 στρατιώτες, την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο χώρες συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, αν και η ένταση στη μεθόριο παρέμενε οξυμένη. «Στις 23 Σεπτεμβρίου, στις 07:40 (τοπική ώρα, 06:40 ώρα Ελλάδας) μονάδες των αζέρικων ένοπλων δυνάμεων παραβίασαν εκ νέου το καθεστώς εκεχειρίας πυροβολώντας από διάφορες θέσεις εναντίον θέσεων μάχης της Αρμενίας που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα των συνόρων Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Facebook. Το Γερεβάν πρόσθεσε ότι απάντησε στα πυρά, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των δυνάμεών του.
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε ότι αρμένικες δυνάμεις άνοιξαν πρώτες πυρ, βομβαρδίζοντας τρεις περιοχές στη μεθόριο.
Το Μπακού ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας άνοιξαν πυρ εναντίον τριών περιοχών στη μεθόριο, «βομβαρδίζοντας περιοδικά θέσεις των ενόπλων δυνάμεων των αζερικών δυνάμεων με μικρά όπλα» στη διάρκεια εννέα ωρών, ξεκινώντας στις 23:45 (τοπική ώρα) χθες Πέμπτη το βράδυ.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν στο Telegram ότι έλαβαν «επαρκή ανταποδοτικά μέτρα». Εξάλλου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Μπακού είχε κατηγορήσει το Γερεβάν ότι σκηνοθετεί «προβοκάτσια» κατά μήκος της μεθορίου εκτοξεύοντας όλμους και χειροβομβίδες εναντίον των δυνάμεών του, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι δύο χώρες βρίσκονται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε διένεξη για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ιστορικά κατοικούν Αρμένιοι αλλά αποτελούσε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 (πάνω από 30.000 νεκροί) και το 2020 (6.500 νεκροί).